Linkovi

Zamjenik direktora CIA-e sastao se sa čelnicima sigurnosnih službi u BiH


Bosnia-Herzegovina - Deputy Director of the US Intelligence Agency CIA Vaughn Bishop arrived in an official visit to Sarajevo, 26Apr2019
Bosnia-Herzegovina - Deputy Director of the US Intelligence Agency CIA Vaughn Bishop arrived in an official visit to Sarajevo, 26Apr2019

Zamjenik direktora američke CIA-e Vaughn Bishop održao je dvosatni sastanak s čelnim ljudima iz sigurnosnog sektora u BIH na svim nivoima.

Prije zajedničkog sastanka Bishop je u odvojenim susretima razgovarao sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom Obavještajno - sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, te Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH.

Na sastanku se, kako je novinarima prenio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, govorio o aktuelnim problemima u BiH i međusobnoj saradnji po pitanjima koja su od sigurnosnog rizika.

„Razgovarali smo o zajedničkoj saradnji i razmjeni informacije i svemu drugom što je bitno kada su u pitanju najveći izazovi u BiH po pitanju migrantske krize, borbi protiv terorizma, kao i organizovanog kriminaliteta. Mislim da smo se veoma dobro razumjeli i usaglasili, tako da nastavljamo dalju saradnju u cilju zaštite građana u BiH i njihove imovine.“

Lukač je potvrdio i da su jedna od tema bili i povratnici sa stranih ratišta. Kako kaže, ka njima mora biti usmjerena posebna pažnja kako bi se spriječili eventualni teroristički napadi,kazao je Lukač:

„Od tih ljudi se upravo to može i očekivati takve stvari i oni moraju biti u potpunosti pod kontrolom svih sigurnosnih službi u BiH.“

O rezervnim sastavima policije kako je rečeno nije se razgovaralo, a Lukač je ponovio svoj stav da su te aktivnosti usmjerene u pravcu povećanja sigurnosti građana.

Iako su mediji navodili da je Bishop između ostalog došao kako bi razgovarao o eventualnom sprječavanju širenja ruskog uticaja u BiH, Lukač je te navode demantirao, te kazao kako se o tome nije razgovaralo.

Inače ovo je u posljednje tri godine druga posjeta visokih zvaničnika CIA-e BiH.

XS
SM
MD
LG