Linkovi

Zakonodavci Sjeverne Koreje žele ublažavanje sankcija prije ponovnih pregovora sa SAD


Arhiva - Severmokorejski lider govori na plenarnom Osmom zasedanju Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, na fotografiji koju je objavila KRT, 16. juna 2021.
Arhiva - Severmokorejski lider govori na plenarnom Osmom zasedanju Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, na fotografiji koju je objavila KRT, 16. juna 2021.

Severna Koreja želi da se ukinu međunarodne sankcije kojima se zabranjuje izvoz i uvoz naftnih derivata i metalnih proizvoda kako bi se ponovo pokrenuli pregovori o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama, rekli su u utorak južnokorejski zakonodavci.

Pjongjang je takođe zatražio ublažavanje sankcija na uvoz luksuzne robe kako bi mogao da nabavi dobra alkoholna pića i odela, rekli su poslanici nakon što ih je informisala glavna obavještajna agencija Južne Koreje.

Brifing je uslijedio nedelju dana nakon što su dvije Koreje obnovile telefonske linije koje je Sjeverna Koreja suspendovala prije godinu dana.

Državni mediji Sjeverne Koreje u utorak nisu spomenuli bilo kakav novi zahtjev za ukidanje sankcija za ponovno pokretanje pregovora.

Zakonodavci Južne Koreje rekli su da su sjevernokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsjednik Mun Đae-in izrazili volju da obnove povjerenje i poboljšaju veze od aprila, a Kim je zatražio da se ponovo povežu telefonske "vruće" linije.

Rekli su i da je Sjevernoj Koreji potrebno oko milion tona pirinča, jer je njenu ekonomiju pogodila pandemija koronavirusa i loše vremenske prilike prošle godine.

Centralna banka Južne Koreje saopštila je prošle sedmice da je ekonomija Sjeverne Koreje 2020. godine pretrpjela najveću kontrakciju u posljednje 23 godine, jer je bila pogođena sankcijama Ujedinjenih nacija, mjerama zatvaranja zbog Kovida 19 i vremenskim neprilikama.

Mun je postavio poboljšanje diplomatskih i ekonomskih odnosa sa Sjevernom Korejom kao glavni prioritet, dok Sjedinjene Države već dugo insistiraju na tome da se odnosi sa Sjevernom Korejom ne mogu da se poboljšaju dok ne odustane od svojih nuklearnih i programa razvoja raketa.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine izvela šest nuklearnih proba i ispaljivala rakete sposobne da pogode SAD.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nametnuo je širok spektar sankcija Sjevernoj Koreji, uključujući entitete i pojedince u toj samozatvorenoj zemlji, zbog sprovođenja svojih programa nuklearnih i balističkih projektila, uprkos rezolucijama UN.

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja takođe su uveli sankcije Sjevernoj Koreji, ali one nisu obavezujuće za druge zemlje.

Visoki zvaničnik u administraciji predsjednika Džoa Bajdena rekao je Rojtersu u martu da Sjeverna Koreja nije odgovorila na zakulisne diplomatske kontakte od sredine februara.

Bidenova administracija je bila oprezna u javnom opisivanju svog pristupa Sjevernoj Koreji, rekavši da sprovodi sveobuhvatan pregled politike nakon angažmana bivšeg predsjednika Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Sjeverna Koreja nije testirala nuklearno oružje ili svoje interkontinentalne balističke rakete najvećeg dometa (ICBM) od 2017. godine, uoči istorijskog sastanka u Singapuru između lidera Kim Džong Una i Trumpa 2018. godine.

Na tom sastanku, niti na dva naredna, nije uspjelo ubeđivanje Sjeverne Koreje da odustane od nuklearnog naoružanja ili svog raketnog programa.

Nezavisni posmatrači sankcija UN otkrili su da je Sjeverna Koreja održavala i razvijala svoje programe nuklearnih i balističkih raketa tokom 2020. godine kršeći sankcije, pomažući im u finansiranju sa oko 300 miliona dolara ukradenih cyber hakovanjem.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG