Linkovi

Zakonodavci SAD sastali se sa predsjednikom Tajvana tokom iznenadne posjete ostrvu


Arhiva - Proslava Nacionalnog dana Tajvana u Tajpeju, 10. oktobra 2021.
Arhiva - Proslava Nacionalnog dana Tajvana u Tajpeju, 10. oktobra 2021.

Pet američkih članova kongresa sastalo se u petak ujutro sa predsjednikom Tajvana Cai Ing-Venom u iznenadnoj jednodnevnoj posjeti sa namjerom da se reafirmiše "kao stijena čvrsta" podršku Sjedinjenih Država tom samoupravnom ostrvu.

Dvopartijska grupa zakonodavaca iz Predstavničkog doma američkog Kongresa stigla je na Tajvan u četvrtak uveče i planirala je da se sastane sa visokim liderima, uključujući Caija, saopštio je Američki institut na Tajvanu (AIT), institucija koja je de fakto ambasada SAD. Nisu dati dodatni detalji o njihovoj maršruti.

Ova posjeta dolazi pošto su tenzije između Tajvana i Kine porasle na najviši nivo u posljednjih nekoliko decenija. Tajvan ima samoupravu otkako su se dvije strane podijelile tokom građanskog rata 1949. godine, ali Kina to ostrvo smatra dijelom svoje teritorije.

"Kada su se juče pojavile vijesti o našem putovanju, moja kancelarija je primila grubu poruku od kineske ambasade, koja mi je rekla da otkažem putovanje", napisala je na Tviteru predstavnica Elisa Slotkin, demokratkinja iz Mičigena, koja je u delegaciji iz SAD.

Kogresmeni Mark Takano, demokrata iz Kalifornije, Kolin Olred, demokrata iz Teksasa, Sara Džejkobs, demokratkinja iz Kalifornije i Nensi Mejs, Republikanka iz Južne Karoline, takođe su u delegaciji.

"Ovdje smo na Tajvanu ove nedelje da podsjetimo naše partnere i saveznike, poslije dvije teške godine koje smo preživjeli, da naša posvećenost i zajednička odgovornost za slobodan i bezbjedan indo-pacifički region ostaju jači nego ikad", rekao je Takano.

Takano je dodao da su odnosi SAD sa Tajvanom "čvrsti poput stijene" i da su osali postojani "kako su se veze između nas produbljivale".

Cai, koji je poželio dobrodošlicu zakonodavcima i direktoru AIT-a u predsjedničkoj kancelariji u Tajpeju, naglasio je saradnju dvije strane po pitanjima ratnih veterana, ekonomskim pitanjima i trgovini, dok je ponovio blisku povezanost ostrva sa SAD.

"Tajvan će nastaviti da ojačava saradnju sa Sjedinjenim Državama kako bi podržao naše zajedničke vrijednosti slobode i demokratije i obezbijedio mir i stabilnost u regionu", rekao je Cai.

Ovo je treća posjeta američkih zakonodavaca Tajvanu ove godine i dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je grupa od šest republikanskih članova Kongresa posjetila ostrvo. Ta delegacija se, između ostalih, sastala sa predsjednikom Caijem, generalnim sekretarom za nacionalnu bezbjednost Velingtonom Kuom i ministrom spoljnih poslova Džozefom Vuom.

U junu su tri člana Kongresa odletjela na Tajvan da doniraju prijeko potrebne vakcine u vrijeme kada se ostrvo borilo da ih nabavi u dovoljnim količinama.

Bidenova administracija je takođe pozvala Tajvan na Samit za demokratiju sljedećeg mjeseca, potez koji je izazvao oštar ukor Kine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian rekao je u srijedu: "Ono što su SAD uradile dokazuje da je takozvana demokratija samo izgovor i oruđe za nju da slijedi geopolitičke ciljeve, potisne druge zemlje, podijeli svijet, služi sopstvenim interesima i zadrži svoju hegemoniju u svijetu".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG