Linkovi

Denuklearizacija krajnji cilj pregovora SAD sa Sjevernom Korejom


TV vijesti u Seulu, Južnoj Koreji 21. aprila 2018.
TV vijesti u Seulu, Južnoj Koreji 21. aprila 2018.

Bijela kuća saopštila je u ponedjeljak da je denuklearizacija konačan cilj bilo kojih pregovora američkog predsjednika Donalda Trumpa sa Sjevernom Korejom.

Trump je u nedjelju na Twitteru napisao da se Sjedinjene Države nisu odrekle ničega uoči njegovog planiranog samita sa sjevernokorejskim liderom, a da je Pjongjang već ograničio razvoj nuklearnog naoružanja.

U Washingtonu raste iščekivanje uoči planiranog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Bijela kuća saopštila je da bi Sjeverna Koreja trebalo da preduzme konkretne korake ka denuklearizaciji, a da će Washington nastaviti kampanju maksimalnog pritiska.

"Nedavna najava sjevernokorejskog lidera da će biti suspendovane probe nuklearnog oružja i balističkih projektila predstavlja korak u pravom smjeru, ali će biti potrebno nešto više od toga da bi počelo ublažavanje sankcija", rekla je portparolka Sarah Hukabee Sanders.

Na pitanje kako predsjednik definiše denuklearizaciju, Sanders je odgovorila: "To znači da Sjeverna Koreja nema ili ne testira nuklearne rakete".

Trump je prethodno priznao da je eventualni ishod razgovora sa Kimom, krajem maja ili početkom juna, neizvjestan i pogrešno ustvrdio da je Pjongjang već pristao na denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Mogućnost rješenja višedecenijskog nuklearnog spora privukla je i pažnju članova Kongresa, koji su ipak oprezni u pogledu predstojećeg sastanka.

"Riječ je o naporu vrijednom truda, ukoliko se preduzme sa jasnim ciljevima", rekao je lider republikanaca u Senatu Mitchell McConnell.

"To je vrijedan i ambiciozan cilj i svi bi trebalo da se zalažemo za diplomatsko rješenje spora. Međutim, ne može se poreći da je taj sastanak pun opasnosti", smatra lider demokrata u Senatu Chuck Schummer.

Predsjedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora Bob Corker smatra da Sjeverna Koreja može da nastavi svoj nuklearni program u bilo kojem trenutku i sumnja da je Kim spreman da u potpunosti zaustavi nuklearne i balističke probe.

"Kim smatra da je nuklearno naoružanje ključno za njegov opstanak. Vidio je što se dogodilo Gadafiju, koji je mrtav zato što se odrekao nuklearnog oružja", upozorava Corker.

Analitičari ocjenjuju i da američka strana ne želi da ide na sastanak samo u propagandne svrhe i ističu da bi ga Trump sigurno otkazao ako bi Sjevernokorejci bili samo za to zainteresovani.

XS
SM
MD
LG