Linkovi

Zakon o javnim nabavkama krše sve institucije - od općina do Predsjedništva BiH


Monitoring javnih nabavki u BiH, Foto: VIPHD
Monitoring javnih nabavki u BiH, Foto: VIPHD

Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine krši se u svim fazama procesa, a krše ga sve institucije od općina do Predsjedništva BiH, pokazao je monitoring javnih nabavki nevladinih organizacija proveden na 1.338 nabavki vrijednosti 400.000.000 KM.

Ovo je treća godina od kada timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Udruženja građana “Tender” Banja Luka provode monitoring, prenosi VIPHD Agencija iz Sarajeva.

Prve dvije godine u projektu bio i Centar za istraživačko novinarstvo dok od ove godine u njemu učestvuje Fondacija Media Centar iz Sarajeva.

U ove tri godine, analizirali su 9.146 konkretnih postupaka javnih nabavki roba, radova i usluga na svim administrativnim nivoima u BiH vrijednosti većoj od 3,2 milijarde KM.

Kako su tokom prezentacije izvještaja na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu istakli predstavnici ovih organizacija, usprkos velikom broju prijava i podnesaka koje su podnijeli Agenciji za javne nabavke i dalje izostaje adekvatna reakcija nadležnih institucija i pravosuđa.

Zbog svega ovoga ponuđači nemaju povjerenja u proces javnih nabavki, istaknuo je danas iz Fonda otvoreno društvo BiH Mervan Miraščija, ali je posebno upozorio da se godišnje gube velike sume novca iz javnih sredstava, između 450 i 600 miliona KM, kroz ovu vrstu potrošnje.

– U BiH još uvijek govorimo o netransparentnim i diskriminatorskim javnim nabavkama koje gotovo u cijelosti uništavaju aktivnu konkurenciju te su neefikasne, neekonomične i nesvrsishodne – dodao je Miraščija.

Primjetno je poboljšanje u procesu plana javnih nabavki te u nekim od ugovornih organa, a to su uglavnom institucije s malim budžetima za javne nabavke, također poboljšanje je vidljivo kod organa koji su pod kontrolom izvršne vlasti te oni koji nadziru međunarodne finansijske institucije.

Iz Transparency Internationala BiH Aleksandra Martinović kazala je da je podneseno 1.000 podnesaka prema različitim institucijama i to 14 tužbi po kojima je doneseno sedam presuda u korist TIBiH, 77 prijava Agenciji za javne nabavke te dvije pozitivne preporuke Ombudsmana BiH.

Dodala je i to da je zabilježeno stopostotno povećanje broja objavljenih javnih nabavki na zvaničnom portalu u 2018. izbornoj godini nego je to bilo slučaj u 2017. godini, a u ovoj godini se taj broj obavijesti nije smanjio čak je zabilježen i blagi rast.

Istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je da 88 posto ispitanih među 53 bh. kompanije smatra da postoji favorizovanje određenih ponuđača u procesu provođenja javnih nabavki, naglasio je iz EDA-e Aleksandar Draganić, dodajući da isti broj ispitanih smatra da je u procesima javnih nabavki prisutna korupcija.

Kao neki od primjera kršenja principa javnih nabavki izdvojeni su slučajevi nabavke traktora, putničkog motornog vozila, a tim monitora iznio je i primijećene trendove kada je riječ o nabavci i održavanju informatičke opreme.

U ovom segmentu pojavljuju se previsoki neprimjereni zahtjevi za licenciranim stručnjacima različitih profila ili previsoki uvjeti tehničke i profesionalne sposobnosti, što za rezultat često ima pristizanje samo jedne ponude, čija je vrijednost simbolično ispod procijenjene vrijednosti navedenoj u tenderskoj dokumentaciji.

XS
SM
MD
LG