Linkovi

Zaključci UN-ove klimatske konferencije u Cancunu


Zaključci UN-ove klimatske konferencije u Cancunu
Zaključci UN-ove klimatske konferencije u Cancunu

Po završetku konferencije Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama u meksičkom ljetovalištu Cancunu, razgovori se i dalje nastavljaju o nekim ključnim pitanjima, kao što je potreba za smanjenjem globalnog ispuštanja stakleničkih plinova i istovremeno povećanom proizvodnjom energije

Premda nitko ne očekuje skoro postizanje nekog većeg dogovora, meksički dužnosnici navode da se vidi napredak na nekim poljima te da je konferencija omogućila mnogim vladama i organizacijama za zaštitu okoliša da razmjene ideje.

Jedna od glavnih tema sastanka predstavnika više od 190 zemalja na konferenciju Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama u meksičkom ljetovalištu Cancunu bila je kako razvijene zemlje mogu pomoći onima u razvoju ne samo da se prilagode klimatskim promjenama, već i da im bude dostupnija energija koja im je nužna za vlastiti ekonomski razvoj. Znanstvenici iz bogatih zemlja tvrde da povećanje ispuštanja stakleničkih plinova izgaranjem fosilnih goriva poput ugljena i nafte uzrokuju zagrijavanje planeta.

Međutim, kako će siromašne zemlje izaći iz siromaštva ako je jedini put iz siromaštva povećanje uporabe energije? Govoreći na forumu o održivom razvoju, Brian Dames, čelnik južnoafričke državne električne kompanije ESKOM, primijetio je da njegov kontinent daleko zaostaje u potrošnji električne energije:

"Ako pogledate afrički kontinent iz satelita po noći vidite da je to uistinu taman kontinent, i to upravo jest izazov koji je pred nama."

Dames kaže da u sub-saharskoj Africi svega 25 posto stanovništva ima pristup električnoj energiji, za razliku od 90 posto u istočnoj Aziji, te da Afrikanci plaćaju dvostruko višu cijenu za struju.

Kandeh Yumkella, direktor organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih naroda i građanin Sierra Leonea, kaže da bi širenje uporabe električne struje u Africi minimalno povećalo ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu. No, dodaje on, njegova organizacija se zalaže za uporabu čiste energije:

"Solarna energija, energija vjetra, hidroenergija, bio-gorivo - to su sve poznate tehnologije koje možemo već danas koristiti i koje će u minimalnoj mjeri utjecati na ispuštanje stakleničkih plinova."

Na konferenciji je bilo mnogo govora o transferu bogatstva iz bogatih zemalja u siromašne da im pomognu u smanjivanju zagađenja i u prilagodbi promjenama koje će globalno zatopljenje donijeti. Za izgradnju boljih energetskih sustava, kaže Yumkella, zemlje u razvoju ne trebaju samo novac već i tehnološku pomoć.

Po završetku klimatske konferencije mnogi od projekata o kojima je ovdje bilo riječi tek su u začetku. Sudionici mnogih foruma koji su bili održani u Cancunu tvrde da su predani radu na spašavanju planeta i svojih zajednica, bez obzira na to što se bude događalo po tom pitanju na globalnom planu.

XS
SM
MD
LG