Linkovi

Zaklada Gates u borbi protiv zanemarenih tropskih bolesti


Zaklada Gates u borbi protiv zanemarenih tropskih bolesti
Zaklada Gates u borbi protiv zanemarenih tropskih bolesti

Od tih bolesti boluje 1,4 milijarde ljudi, od kojih je 500 miliona djece, većinom u siromašnim zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike

Zaklada Billa i Melinde Gates najavila je globalnu inicijativu vrijednu 785 miliona dolara za eliminaciju ili kontrolu nad deset takozvanih zanemarenih tropskih bolesti do 2020. Ova američka humanitarna organizacija kaže da velika većina od 1,4 milijardi ljudi koji boluju od tih bolesti, uključujući lepru, bolest spavanja i drakunkulijazu, živi u siromaštvu, u nekima od najsiromašnijih zemalja u svijetu. Procjenjuje se da je među oboljelima 500 miliona djece.

Zaklada Gates je, kako je objavljeno, stupila u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, Britanijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Svjetskom Bankom i drugim organizacijama, a napori će biti fokusirani na istraživanja i razvoj novih lijekova, distribuciju lijekova i održive programe liječenja.

Također, 13 velikih međunarodnih farmaceutskih kompanija obećalo je donirati 14 milijardi doza lijekova protiv zanemarenih tropskih bolesti tokom sljedećih 10 godina, kao i diobu ekspertiza o novim liječenjima. Ta suradnja je prva takvog tipa za farmaceutske divove koje se dugo optužuje da ignoriraju mnoge bolesti u korist razvoja lukrativnih lijekova za stanja kakva se prvenstveno nalaze u bogatim zemljama, poput povišenog kolesterola.

Zanemarene tropske bolesti – poznate i po kratici NTD – su najčešće u Africi, Latinskoj Americi i Jugoistočnoj Aziji. Zaklada Gates je objavila da su se vlade nekoliko zemalja u kojima su NTD bolesti endemske obvezale da posvete političke i financijske resurse u cilju borbe protiv tih bolesti. Među tim vladama su Bangladeš, Brazil, Mozambik i Tanzanija.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi 17 zanemarenih tropskih bolesti. Deset koje će biti na meti inicijative su drakunkulijaza, elefantijaza, osljepljujući trahom, bolest spavanja, lepra, helmintijaza, šistostomijaza, riječna sljepoća, Chagasova bolest, te visceralna lišmanijaza.

XS
SM
MD
LG