Linkovi

Direktor Facebooka svjedoči u Senatu zbog zloupotrebe podataka korisnika


Direktor Facebooka Marck Zuckerberg na svjedočenju u Senatu
Direktor Facebooka Marck Zuckerberg na svjedočenju u Senatu

Direktor Facebooka Marck Zuckerberg svjedoči pred grupom američkih senatora, pošto se izvnio za to što je njegova kompanija firmi Cambridge Analytica dala podatke miliona korisnika.

Na početku pretresa u Senatu, Zuckeberg je rekao da mu je žao. Takođe je priznao da Facebook 2015. godine nije obavijestio korisnike o tome da Cambridge Analytica sakuplja njihove podatke.

Objasnio je da je Facebook tada naložio Cambridge Analytici da prestane sa skupljanjem podataka i obriše do tada prikupljene informacije i da je zbog toga taj slučaj smatrao završenim.

Direktor Facebooka će danas svjedočiti pred odborom Predstavničkog doma Kongresa.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe i trgovinu Charles Grassley​ rekao je ranije da korisnici “zaslužuju da znaju kako se njihove informacije dijele i koliko su bezbjedne i da sa Zuckebergom želi da vidi na koje načine će uskladiti inovacije i bezbjednost korisnika".

Zuckeberg se privatno sastao sa zakonodavcima u Washingtonu u ponedjeljak i izdao saopštenje da je “društvena mreža trebalo da uradi više da zaštiti i sebe i korisnike od zloupotrebe podataka”.

“Nismo dovoljno dobro sagledali našu odgovornost, i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je”, napisao je Zuckeberg.

On je pozvan da svjedoči pošto su prošlog mjeseca procurile informacije da su podaci miliona korisnika bez njihovog znanja dati firmi Cambridge Analytica, britanskoj kompaniji koja se bavi profisilisanjem birača, a koju je angažovao izborni štab Donalda Trumpa pred izbore 2016. godine.

Facebook je dozvolio britanskoj kompaniji da kreira aplikaciju na društvenoj mreži, preko koje je 200 hiljada korisnika ostavljalo informacije o sebi i koje je, preko aplikacije, prikupljala Cambridge Analytica.

Ipak, broj onih čiji su podaci uzeti je mnogo veći pošto je aplikacija sakupljala podatke i Facebook prijatelja korisnika. Ukupno, podatke oko 30 miliona ljudi.

“Ako je spriječimo zloupotrebu društvenih mreža, niko od nas neće imati privatnost”, rekao je demokratski senator u Odboru za trgovinu Bill Nelson.

U međuvremenu, Facebook je počeo da obavještava desetine miliona korisnika te mreže, od kojih je većina u SAD, da je njihove podatke možda uzela Cambridge Analytica.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG