Linkovi

Zahvaljujući odjelima za intenzivnu neonatalnu njegu, mnogo bolje preživljavanje prerano rođenih beba


Zahvaljujući odjelima za intenzivnu neonatalnu njegu, mnogo bolje preživljavanje prerano rođenih beba
Zahvaljujući odjelima za intenzivnu neonatalnu njegu, mnogo bolje preživljavanje prerano rođenih beba

Beba rođena oko 15 tjedana prije vremena tipično živi 28 godina dulje ukoliko je po rođenju bila smještena na odjel za neonatalnu skrb

Bebe rođene prije vremena, kao i one s niskom porodiljnom težinom danas preživljavaju u većem broju nego ikada ranije, zahvaljujući skrbi na odjelu neonatalne intenzivne njege. To je pretežito slučaj u bogatim zemljama, no jedno novo istraživanje pokazuje da bi ovakve bolničke usluge bile od gospodarske koristi i u zemljama sa srednjim primanjima.

Često zadivljujući rezultati neonatalne intenzivne njege vrlo su skupi u bogatim zemljama. Računi za doktore i bolničku njegu često dostižu desetke tisuća dolara, pa i više. Zdravstvena skrb jeftinija je u zemljama poput Meksika, no ljudi u tim zemljama imaju i manje novca, a postoje i mnoge druge zdravstvene potrebe stanovništva.

Joshua Salomon, s Fakulteta za javno zdravstvo pri sveučilištu Harvard, i njegove kolege analizirali su troškove i rezultate neonatalne intenzivne skrbi u Meksiku. Koristeći informacije meksičke vlade, usporedili su troškove zdravstvene skrbi, kao i troškove njege, za bebe koje su preživjele mentalne i fizičke hendikepe, s vrijednošću koju donosi dulji život beba koje u protivnom ne bi preživjele.

Salomon kaže da su zaključili da je neonatalna intenzivna skrb vrlo dobra investicija: "Neonatalna intenzivna skrb pruža vrlo visoke beneficije za novce koji se na nju utroše, kad se zbroje kratkoročne i dugoročne zdravstvene koristi, te se usporede s relativno visokim troškovima same intervencije."

Na primjer, beba rođena u 25.-om tjednu razvoja, dakle oko 15 tjedana prije vremena, tipično živi 28 godina dulje ukoliko je po rođenju bila smještena na odjel za neonatalnu skrb. Trošak je iznosio oko tisuću i 200 dolara za svaku dodatnu godinu zdravog života.

Salomon kaže da njegovo istraživanje potvrđuje da je neonatalna intenzivna skrb isplativa u zemljama sa sličnim stupnjem gospodarskog razvoja kao Meksiko. No, to vjerojatno nije slučaj u vrlo siromašnim zemljama, gdje su druge zdravstvene potrebe stanovništva znatno urgentnije.

"Mislim da se ovi rezultati, premda se temelje na podacima iz Meksika, mogu primijeniti na zemlje sa srednjim primanjima. No, znatno bih više oklijevao da ovako što provedemo u zemljama s vrlo malim resursima," kaže Salomon.

Rezultati istraživanja profesora Joshue Salomona objavljeni su u stručnom časopisu PloS Medicine.

XS
SM
MD
LG