Linkovi

Zagreb: 15 dana zatvora za uzvik da je Tuđman zločinac


Arhiva - Otkrivanje spomenika bivšem predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, u Zagrebu, 10. decembra 2018.
Arhiva - Otkrivanje spomenika bivšem predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, u Zagrebu, 10. decembra 2018.

Prekršajni sud u Zagrebu osudio je Zorana Ercega na 15 dana zatvora, uslovno na godinu dana, i zabranio mu da se godinu dana približava spomeniku bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, jer je prilikom otkrivanja te biste uzvikivao da je Franjo Tuđman ratni zločinac.

"Sudija mi je dodijelio veću kaznu nego što je policija tražila - tražili su 10 dana, dobio sam 15", rekao je Erceg za regionalnu TV N1.

Rekao je i da sudija uopšte nije pročitao obrazloženje presude, iako su u sudnici bili prisutni i novinari, i aktivisti, te da je rekao da će obrazloženje poslati poštom.

Advokatica Zorana Ercega je zatražila da sud pročita obrazloženje, no to je odbijeno, kaže Erceg.

Zbog uzvikivanja da je "Franjo Tuđman ratni zločinac" tokom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu, Zoran Erceg je priveden pod optužbom da je remetio javni red i mir na "posebno drzak način", zato što je spornu parolu uzvikivao dok spomeniku prilazile zaštićene ličnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG