Linkovi

Znanstvenici upozoravaju: Zagađenost zraka ima dalekosežne učinke


Znanstvenici John Seinfeld i Kirk Smith, dobitnici nagrade Tyler za rad na području zaštite okoliša
Znanstvenici John Seinfeld i Kirk Smith, dobitnici nagrade Tyler za rad na području zaštite okoliša

Dvojici kalifornijskih znanstvenika dodijeljeno je priznanje za njihov istraživački rad na području zagađenja zraka, kako u atmosferi tako i u našim domovima. Ovogodišnji su dobitnici novčane nagrade Tyler, za ekološka istraživanja, u iznosu od $200,000 – John Seinfeld i Kirk Smith – ukazali na dalekosežnu prirodu tog problema

Gotovo polovica svjetskog stanovništva koristi goriva iz biomase – drvo ili životinjski otpad – za kuhanje. Mnogi na taj način kuhaju u zatvorenome. Kirk Smith, sa Sveučilišta Kalifornije, u Berkeleyu, proučava utjecaj okoliša na ljudsko zdravlje, učinke koje dim proizvodi na te obitelji. Početkom 80-ih godina pratio je korištenje energije u ruralnim područjima Azije.

“Primijetio sam izrazito zadimljene uvjete u seoskim domaćinstvima. Kad sam se vratio, pomislio sam da se netko mora pozabaviti tim pitanjem – kakvog to ima učinka na ljudsko zdravlje, jer ništa nisam našao u tada postojećoj literaturi.”

Nije ni mogao jer tek su kasnija ispitivanja pokazala da kuhanje u zatvorenim prostorijama, na tim gorivima, proizvodi jednaku količinu dima na sat koliko i tisuću zapaljenih cigareta. A to, kako ukazuju studije, dovodi do gotovo dva milijuna prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje, naročito kod žena i djece.

Kirk Smith također dokazuje da emisije iz domaćinstava doprinose klimatskim promjenama.

Zagađenje zraka u jednom dijelu svijeta djeluje na zrak u drugome, kaže drugi ovogodišnji dobitnik nagrade Tyler, John Seinfeld, sa California Institute of Technology.

“Emisije iz Azije prijeći će preko Pacifika, naći ćemo ih u zraku iznad Sjedinjenih Država, a u nekim slučajevima, čak i iznad Atlantika, na putu, dakle, ka Evropi. Sjeverna vam je hemisfera kao jedno veliko zajedničko dvorište.”

A i južna hemisfera, kaže Seinfeld, ima isti miks, a između dviju hemisfera, dodaje on, postoji dugoročna interakcija. A postoji i interakcija između prirodnih tvari i onih koje su rezultat ljudskog djelovanja. “Svaka čestica u zraku, bilo gdje u svijetu, kao mali je kuhinjski sudoper kemijskih spojeva koji dolaze iz raznih i svakojakih izvora.”

Ekološka ispitivanja, kažu znanstvenici, zahtjevaju pažljiva mjerenja. U Gvatemali, Indiji, Kini i drugim zemljama, Kirk Smith vodi ispitivanja za mjerenje emisija iz domaćinstava i procjenjivanje dugoročnih učinaka na zdravlje onih koji su izloženi dimu od kuhanja.

Ekipe također procjenjuju učinkovitost peći na goriva s niskim zagađenjem; jednom kad rezultati pristignu, Smith predviđa da će ta tehnologija naići na široku primjenu.

Peći, za koje je dokazano da su djelotvorne u smanjenju emisija štetnih tvari, bit će od velike koristi obiteljima i zajednicama, kaže Kirk Smith, i pomoći će u čišćenju zraka diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG