Linkovi

Zagađenje zraka povećava opasnost od moždanog i srčanog udara


Zagađenje zraka povećava opasnost od moždanog i srčanog udara
Zagađenje zraka povećava opasnost od moždanog i srčanog udara

Znanstvenici kažu da je ovisnost o fosilnim gorivima ponajviše odgovorna za povećanje rizika od srčanog i moždanog udara

Medicinska istraživanja donose sve više dokaza o štetnosti zagađenog zraka po zdravlje. Znanstvenici kažu da je ovisnost o fosilnim gorivima ponajviše odgovorna za povećanje rizika od srčanog i moždanog udara.

Liječnici upozoravaju pacijente sa srčanim i plućnim bolestima da ostanu u kući tijekom vrućeg vremena. Doktorica Kausalya Pendyal svojim pacijentima u Richmondu, u Virginiji, kaže da prije izlaska provjere Indeks kvalitete zraka, ocjenu agencija američke vlade o količini zagađivača u zraku. "Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom, izvan kuće, ako ikako možete, posebice poslijepodne i naveče"r.

Medicinska znanost - koju potkrepljuje i istraživanje američke Agencije za zaštitu okoliša - pokazuje jaku povezanost između zagađenja zraka i srčanih, odnosno moždanih udara. Doktor Robert Brook je specijalist za srce i i krvožilni sustav, pri Sveučilištu Michigan. "S obzirom da su bolesti srca i krvožilnog sustava najveći uzrok smrti u svijetu - ne samo u razvijenim zemljama, nego svugdje! - uloga koju pritom igraju zagađivači zraka ima ogromne posljedice po mortalitet u čitavom svijetu".

Dr. Brook kaže da samo jedan ili dva sata udisanja ispušnih plinova automobila u prometu mogu biti smrtonosna, izazvavši srčani udar koji se inače možda uopće ne bi dogodio - ne samo za par mjeseci, nego i nikad. Dugoročne posljedice udisanja zagađenog zraka još su alarmantnije. "Kroz nekoliko godina izloženosti zagađenom zraku, rizik nastanka kardiovaskularne bolesti - srčanog infarkta, moždanog udara, zatajenja srca - povećava se vjerojatno za pet do deset puta u usporedbi sa samo nekoliko sati izloženosti".

Dr. Brook je predsjedavao skupinom stručnjaka koja je za Američku udrugu za bolesti srca pripremila znanstveno priopćenje o zagađenju zraka i bolestima srca i krvnih žila. On je također predvodio i studiju koja je pokazala da čestice u zraku, koje potječu iz ispušnih plinova vozila, te iz industrijskih dimnjaka i elektrana na naftni pogon, dovode do porasta krvnog tlaka na vrlo opasnu razinu. Studija je pokazala da je rizik veći za starije osobe, one koje već boluju od srčanih bolesti, kao i stanovnike uglavnom siromašnijih četvrti, koji žive pokraj velikih prometnica.(

XS
SM
MD
LG