Linkovi

Drugi ekološki problem u Kini: Voda


O zagađenju zraka u Kini mnogo se govori u medijima u zadnje vrijeme, ali pažnju sve više privlači i jedan drugi ekološki problem – zagađenje vode. O bojaznima, i raspravama, o kvalitete vode u Kini podrobnije u prilogu Billa Idea...

Za nedavno kemijsko zagađenje rijeke u sjevernoj kineskoj provinciji Shanxi vlastima je trebalo punih pet dana da o incidentu progovori u javnosti.

Gradonačelnik se javno ispričao, dužnosnici tvornice kemikalija bili su otpušteni, ali kemijski je otpad do tada već djelovao na pitku vodu u nekoliko gradova nizvodno. I nanio novi udarac povjerenju javnosti u vladu.

Prema službenim statistikama, Kina godišnje ima oko 1700 incidenata sa zagađenjem vode; ozbiljno je zagađeno do 40% njezinih rijeka.

Prirodni izvori vode su ne samo zagađeni, već i postaju sve rijeđi.

Rasprava o kakvoći i količini vode doseže kritičnu točku u Beijingu. Zhao Feihong je stručnjakinja za vodu pri Zdravstvenoj udruzi u Beijingu.

“Od više od 100 rijeka u sustavu Beijinga, samo dvije ili tri smiju se koristiti za pitku vodu i njih vlada u Beijingu štiti. Sve ostale, ako već nisu presušile, zagađene su otpadima.”

Zhao i njezin suprug, također stručnjak za vodu, našli su se nedavno u središtu pažnje on-line i državnih medija kad su priznali da vodu iz beijinskog vodovoda nisu prinijeli ustima već 20 godina.

Njihova je priča osvanula u trenutku kad je gradska vlada po prvi puta ovaj mjesec počela objavljivati podatke o kvaliteti vode.

Zhao kaže da je taj potez korak u pravom smjeru, posebno zato što je kvaliteta vode u Kini bila tretirana kao državna tajna.

“Činjenica da se podaci mogu objavljivati znači napredak za ljude jer više će znati o vodi koju piju. Dakle, to je relativno dobra stvar. Ali mislim da samo obajvljivanje podataka nije dovoljno.”

Samo objavljivanje podataka svaka tri mjeseca, smatra ona, nije dostatno. Vlada bi, umjesto toga, trebala odmah javnost obavještavati o incidentima zagađivanja i davati upute građanima što činiti u takvim slučajevima.

Hao Yungang je postao dijelom debate o vodi u Beijingu kad je nedavno objavio fotografije na kineskom ekvivalentu Twittera – Weibou – na kojima je vidljiva ljepljiva prljavština koja se nakuplja u njegovoj slavini.

“Nisam očekivao da će to izazvati tako veliki interes. Ali ljudi danas očekuju sve viši kvalitet života, bila to voda, sigurnost hrane, zagađenje ili prometna gužva.”

Poput mnogih žitelja Beijinga i Hao priznaje da vodu iz gradskog vodovoda koristi samo za pranje suđa, a za kuhanje – filtriranu vodu. Vjeruje vlastima kad kažu da je voda na svojem izvoru čista, ali ono što se događa na njezinom putu do njegove kuće sasvim je druga priča.
XS
SM
MD
LG