Linkovi

Zabranjena web stranica Glasa Amerike u Turskoj


Pristup turskoj web stranici Glasa Amerike voaturkce.com blokiran je u utorak u Turskoj, nakon sudskog naloga o zabrani pristupa jer je međunarodna medijska organizacija odbila podnijeti zahtjev za dozvolu za emitovanje od turskog medijskog regulatora.

U upozorenju objavljenom na svojoj web stranici 21. augusta, Vrhovno vijeće za radio i televiziju (RTUK) dalo je turskom servisu Glasa Amerike rok od 72 sata da podnese zahtjev za dozvolu za emitovanje na traženi zahtjev ili rizikuje da sud blokira pristup turskom sadržaju Glasa Amerike.

Medijski nadzornik citirao je zakon iz 2019. koji daje ovlaštenje RTUK da traži licence od "provajdera medijskih usluga" za svoje radio, TV i usluge na zahtjev kako bi nastavili svoje prisustvo na mreži. Rukovodioci emitera koji emituju sadržaj bez dozvole mogli bi se suočiti s optužbama za koje je predviđena kazna do dvije godine zatvora.

Odjeljenje za odnose sa javnošću Glasa Amerike u Washingtonu saopštilo je da emiter ne planira da dobije licencu od regulatora.

"S obzirom na status Glasa Amerike kao međunarodnog javnog servisa koji je zakonski obavezan da svojoj globalnoj publici pruži 'tačne, objektivne i sveobuhvatne' vijesti, Glas Amerike ne može ispoštovati nijednu direktivu koja ima za cilj da omogući cenzuru", rekla je glasnogovornica Glasa Amerike Bridget Serchak u mail poruci.

Glas Amerike nije dobio odgovor na mailove u kojima se traži komentar od RTUK-a.

Nakon zahtjeva RTUK-a u ponedjeljak da blokira pristup turskom sadržaju Glasa Amerike, 9. krivični mirovni sud u Ankari izdao je zabranu istog dana bez održavanja saslušanja.

Turski servis Glasa Amerike je prešao na drugi naziv domene mjesecima nakon što je RTUK blokirao pristup u junu 2022.

Sudska presuda od ponedjeljka blokira i pristup sadržaju pod tim imenom domene.

Sud je također naveo da se na njegovu odluku može uložiti žalba u roku od sedam dana.

Odluka je došla više od godinu dana nakon što je RTUK zabranio pristup prethodnom nazivu domena turskog servisa Glas Amerike, amerikaninsesi.com, i njemačkom javnom emiteru Deutsche Welle, pošto su kuće odbile da ispoštuju zahtjev regulatora zbog cenzure.

RTUK je 1. jula 2022. rekao da su mediji postupali u skladu s uredbom, "neovisno pravosuđe ne bi primjenjivalo blokiranje njihovih web stranica".

"Ukoliko ove web-stranice za emitovanje formiraju kompanije u našoj zemlji i započnu proces licenciranja u skladu sa našim zakonima, RTUK će tražiti od pravosudnih organa da ukinu zabranu pristupa", navodi se u saopćenju RTUK-a.

"RTUK podržava pluralizam, slobodnu štampu i slobodno izvještavanje medija. Međutim, kao i svaka demokratska zemlja, Turska je država s vladavinom prava. RTUK, koji je vodič za sektor, zalaže se za legalno širenje vijesti pod određenim garancijama", dodao je regulator.

Gurkan Ozturan, koji koordinira Alijansu za brzi odgovor na slobodu medija u Evropskom centru za štampu i slobodu medija (ECPMF), smatra sudsku presudu protiv turskog servisa Glasa Amerike kao "događaj koji postepeno smanjuje slobodu medija i povećava pritisak s kojim se medijske kuće suočavaju".

XS
SM
MD
LG