Linkovi

Zabranjena prodaja alkohola na stadionima u Kataru


Štandovi za pivo ispred Međunarodnog stadiona Kalifa u Kataru.
Štandovi za pivo ispred Međunarodnog stadiona Kalifa u Kataru.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da će ipak biti zabranjena prodaja alkoholnog piva na stadionima u Kataru, gdje u nedjelju počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Odluka je donijeta pred početak prvenstva koje se prvi put održava u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, u kojoj su inače strogi propisi o alkoholu.

„Poslije razgovora zemlje domaćina i FIFA-e, donijeta je odluka da će se alkoholna pića prodavati na FIFA fan festivalu i drugim za to licenciranim lokacijama, a da piva neće biti na stadionima gdje se igraju utakmice”, saopšteno je iz FIFA-e.

Budweiser, jedan od velikih sponzora Svjetskog prvenstva, imao je ekskluzivno pravo da prodaje pivo u okolini stadiona, tri sata prije i poslije svake utakmice, što sada neće biti moguće. Iz FIFA-e su saopštili da cijene razumijevanje koje je kompanija iskazala za ovu odluku.

Fanovi reprezentacije Meksika u Dohi, pred početak prvenstva.
Fanovi reprezentacije Meksika u Dohi, pred početak prvenstva.

Promjena odluke o prodaji piva uslijedila je poslije dugih razgovora predjsednika FIFA-e Giannija Infantinija, Budweisera i nadležnih u Kataru.

„Veliki broj gledalaca dolazi sa Bliskog istoka i Južne Azije, gdje alkohol ne igra veliku ulogu u kulturi. Uzimajući to u obzir, za mnoge prodaja alkohola ne bi predstavljala lijepo iskustvo”, rekao je neimenovani izvor za Reuters.

Alkohola će ipak biti u određenim zonama na stadionima.

Također, Budweiser će moći da prodaje bezalkoholno pivo svuda. Iz te kompanije nisu odgovorili na upit Reutersa za komentar.

Pitanje konzumacije alkohola otvoreno je otkako je Katar 2010. dobio pravo da bude domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Posjetioci ne mogu da unesu alkohol u zemlju, a u Kataru se može kupiti samo u diskontima pića. Može se naći i u nekim hotelskim barovima, gdje krigla piva košta 15 dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG