Linkovi

Za razliku od čitave Katoličke crkve u SAD, sestrama dominikankama nije teško privući nove članice


Za razliku od čitave Katoličke crkve u SAD, sestrama dominikankama nije teško privući nove članice
Za razliku od čitave Katoličke crkve u SAD, sestrama dominikankama nije teško privući nove članice

Glasnogovornica novicijata Svete Cecilije kaže da je red dominikanki popularan, jer naglašava idealizam i pomoć bližnjemu

Katoličkoj crkvi u Americi sve je teže privući mlade ljude za svećeničko zvanje odnosno u poziv časne sestre. Prosječna dob američkog svećenika odnosno časne sestre danas je 70 godina. Međutim, nekim katoličkim redovima, poput Sestara dominikanki, nije teško privući nove članove.

Novicijat samostana Svete Cecilije u Nashvilleu izgleda vjerojatno kao i prije 150 godina, kad je osnovan. Zvonjava poziva djevojke koje se pripremaju za poziv časne sestre na molitvu. No, tu je i nešto novo – u ovom je samostanu vedra atmosfera, svojstvena sredinama gdje je mnogo mladih ljudi.

Ove godine je upisano najviše budućih pripadnica dominikanskog reda, kaže sestra Catherine Marie, glasnogovornica ove ustanove: "Sve skupa ima nas oko 270, a ove je godine upisano 27 djevojaka. Prošle godine 23. To je za sve nas pravi blagoslov."

Sestra Catherine Marie smatra da je velik odaziv posljedica svega što se događa u današnjem društvu. Istraživanja pokazuju da Amerikanci mlađi od 30 godina sve manje sudjeluju u organiziranom vjerskom životu. Međutim, glasnogovornica novicijata kaže da je red dominikanki popularan, jer naglašava idealizam i pomoć bližnjemu.

Kelly Edmunds, koja je tek došla u Svetu Ceciliju, dominikanke su najviše impresionirale dok je studirala na Sveučilištu Sydneya, u Australiji: "Sam pogled na njih, u njihovim habitima, na kampusu – bio je to snažan primjer svima nama. One su primjer snage naše vjere."

Sestra Victoria Marie, koja je u drugoj godini novicijata, studirala je također na redovitom sveučilištu, i to građevinu, no kasnije je shvatila da je privlači poziv časne sestre: "Bila je to velika promjena u mom životu. Od pitanja – što ću sljedeće raditi? – do toga da se pitam kakvu me Bog želi."

Tipični dan buduće redovnice nije samo učenje, molitva i rad. Sestra Kelly kaže da ostaje dosta vremena za prijateljstvo i sport. Međutim, raspored je ipak prilično zgusnut – kaže Victoria Marie: "Prvih nekoliko tjedana nakon dolaska u samostan, zamišljala sam kako bi bilo dobro da se mogu cijeli dan izležavati na kauču. Ali toga ovdje nema."

Sestra Kelly Edmunds smatra da je vedra atmosfera u samostanu Svete Cecilije u Nashvilleu odraz činjenice što cijela Katolička crkva prolazi kroz razdoblje obnove. Kada završe novicijat, nove časne sestre dominikanke neće oskudijevati u šansama u vezi svog poziva. Red kojemu je sjedište u samostanu Svete Cecilije aktivan je u Sjedinjenim Državama i Australiji. U dvije zemlje ove časne sestre vode 34 obrazovne ustanove s više od 13 tisuća polaznika.

XS
SM
MD
LG