Linkovi

Za održavanje židovskih groblja u Poljskoj brinu zatvorenici


Za održavanje židovskih groblja u Poljskoj brinu zatvorenici
Za održavanje židovskih groblja u Poljskoj brinu zatvorenici

Kao i u mnogim drugim zemljama istočne Europe, u Poljskoj postoje stotine židovskih groblja. Većina ih je do sada bila slabo održavana, jer od Drugog svjetskog rata u tim zemljama Židova gotovo i nema

Održavanje nadgrobnih spomenika nije uobičajeni posao zatvorenika. Međutim, u Poljskoj se zatvorenici odnedavna bave i time - čišćenje i obnovom napuštenih židovskih groblja. Ovaj program nije samo čupanje korova i čišćenje nadgrobnih spomenika - kaže glasnogovornik državne uprave za zatvore, Nikodem Banas.

On objašnjava da se zatvorenike šalje na rad tek nakon što odslušaju seminare koje je pripremila poljska židovska zajednica, kako bi ih se naučilo kako da s poštovanjem rade na tim grobljima. Na primjer, kada dođu na groblje, zatvorenici moraju pokriti glavu. No, kaže Nikodem Banas, cilj predavanja je pružiti šire razumjevanje židovske kulture, i važne uloge Židova u prošlosti Poljske. Prije drugog svjetskog rata, u Poljskoj je živjelo oko tri i pol milijuna Židova. Bila je to najveća židovska zajednica u Europi. No, u Holokaustu su ibjeni milijuni Židova, a kasnije - za vrijeme komunističkih čistki - tisuće ih je moralo otići iz Poljske. Danas je u Poljskoj ostala samo mala židovska zajednica. Većina židovskih groblja u vrlo je lošem stanju.

Posjetili smo grupu zatvorenika koji su na jednom groblju u blizini Varšave kosili travu, krčili korov i čistili nadgrobne spomenike. Na tom groblju nitko nije sahranjen još od šezdesetih. Grobovi su zarasli u visoku travu, a mnogi su nadgrobni spomenici oštećeni. Jedan od zatvorenika koji rade na ovom groblju je dvadesetpetogodišnji Artur Bilinski.

On kaže da u Poljskoj postoje mnogi stereotipi o Židovima, te da ni on sam nije znao mnogo o njima. Kaže da sada mnogo bolje razumije veze između židovske i poljske kulture.

Glavni rabin Poljske Michael Schudrich, jedan je od osnivača ovog programa, a i predaje na seminarima. Kaže da, većim dijelom, zatvorenici pokazuju poštovanje prema židovskoj kulturi. Budući da najčešće dolaze iz manje obrazovanih dijelova društva, zatvorenici često imaju predrasude prema Židovima. Vrlo je važno podučiti upravo te ljude – kaže rabin Schudrich. Govoreći o prednostima ovakvog projekta, ovaj rabin kaže:

"Kao prvo, više židovskih groblja se očisti, što je vrlo praktična stvar. Broj dva, jedan zaboravljeni segment društva – zatvorenici - ima priliku nešto novo naučiti. To im otvara oči, i može im uistinu pomoći da promjene svoje svjetonazor. To svima nama daje nadu. Kada bi svako predavanje promjenilo jednu osobu, to bi bio ogroman uspjeh."

Ovaj program, dodaje rabin Schudrich, može biti od velike važnosti za židovsku zajendnicu, kao i za cijelu Poljsku.

XS
SM
MD
LG