Linkovi

Za liječenje raka dojke ključan je redoviti pregled mamografom


Za liječenje raka dojke ključan je redoviti pregled mamografom
Za liječenje raka dojke ključan je redoviti pregled mamografom

Stephen Duffy: "Kad obavljate mamografiju, ili snimanja za slučaj bilo koje druge vrste raka, uglavnom ne sprečavate smrt koja bi se mogla dogoditi sutra ili sljedeće godine. Sprečavate smrt koja bi se dogodila vjerojatno za nekoliko godina."

Jedna od do sada najvećih i najduljih studija o učinkovitosti mamograma pokazuje da je učestalost smrti uzrokovane rakom dojke za jednu trećinu manja kod žena koje su obavljale redovite mamografije. Prilog Jessice Berman.

Za žene koje redovito odlaze na pregled mamografom postoji značajno manja vjerojatnost da će umrijeti od raka dojke – zaključak je 29-ogodišnje studije provedene u Švedskoj, u koju je bilo uključeno 133 tisuće žena između 40 i 74 godine starosti.

Ovo istraživanje, koje je počelo kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, usporedilo je u dva švedska okruga rezultate kod žena koje su bile podvrgnute redovitoj mamografiji s onima kojima nisu dane nikakve određene upute, poput da li bi, i kako često, trebale obavljati snimanje i vršiti samopregled dojki.

Stephen Duffy, profesor onkologije na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, glavni autor studije okončane 2006. godine, kaže: "Glavno je otkriće da je smrtnost od raka dojke smanjena za 30 posto u žena koje su pozvane na snimanje grudi. Stopa smanjenja smrtnosti od 30 posto bila je stalna tijekom dugog vremenskog perioda, sve do posljednje analize u 29. godini studije."

No, profesor Duffy kaže da je vidljiva učinkovitost mamografije, u smislu stvarnog broja spašenih života, rasla s vremenom: "Kad obavljate mamografiju, ili snimanja za slučaj bilo koje druge vrste raka, uglavnom ne sprečavate smrt koja bi se mogla dogoditi sutra ili sljedeće godine. Sprečavate smrt koja bi se dogodila vjerojatno za nekoliko godina."

Profesor Duffy kaže da su mamografije, deset godina nakon što je započeta studija, spriječile smrt 71 osobe. A kroz svih 29 godina, taj je pregled spasio 150 života. Dakle, koliko bi dugo žene trebale nastaviti s mamografijama da bi se zaštitile od raka dojke?

Profesor Duffy kaže da je to teško reći: "Neke žene kojima je više od 70 godina imaju puno zdravstvenih tegoba, pa im rak dojke bude jedan od najmanjih. Druge žene preko 70 godina starosti vrlo su zdrave i aktivne – za njih se mamografija vjerojatno još uvijek isplati, no mislim da je takva odluka, prije svega, individualna stvar."

Rezultati ove švedske studije objavljeni su u stručnom časopisu Breast Imaging.

XS
SM
MD
LG