Linkovi

Za koga će glasati umjerena struja u Republikanskoj stranci?


Televizijska debata natjecatelja za predsjedničku kandidaturu Republikanske stranke
Televizijska debata natjecatelja za predsjedničku kandidaturu Republikanske stranke

Bruce Woods, umirovljenik iz mjesta Urbandale, kaže da je stranci potreban predsjednički kandidat koji će znati premostiti razlike s demokratima: "Treba pronaći načine da obje strane budu spremne na kompromis jer će se jedino tako stvari ponovno dovesti u red."

Sutra će u saveznoj državi Iowa biti prvi test popularnosti političara iz oporbene Republikanske stranke koji se bore za predsjedničku nominaciju, kako bi se – sljedeće godine – suprotstavili predsjedniku Obami. Sutrašnje neformalno glasanje pristaša Republikanske stranke – nazvano straw-poll – moglo bi pobjedniku dati zamah, na početku višemjesečne utrke za nominaciju.

Sinoć je osam republikanaca sudjelovalo i u prvoj televizijskoj debati – o kojoj javlja Kane Farabaugh.

U debati koju je organizirala televizijska mreža Fox, u mjestu Ames u Iowi, najviše se govorilo o ekonomiji. To je glavna tema u Americi ovih dana – nakon višetjedne krize oko dodatnog zaduživanja države, smanjenja američkog kreditnog rejtinga te pada dionica na Wall Streetu.

Najpopularniji republikanski pretendent na Bijelu kuću, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney za lošu je ekonomiju optužio predsjednika Baracka Obamu: "Naša najvažnija tema ove večeri je zajamčiti da predsjednika Obamu sljedeće godine zamijeni netko tko se razumije u ekonomiju i tko će obnoviti gospodarski rast. To je najvažnije pitanje i na njega građani očekuju odgovor."

Među političarima koji se natječu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke su uglavnom senatori, kongresnici i guverneri – bivši i sadašnji. Jedna od njih je članica Zastupničkog doma iz Minnesote Michele Bachmann. 'Čuli smo što o američkom kreditnom rejtingu misli Standard and Poor's. Smanjili su rejting jer smatraju da nećemo moći platiti naše dugove. Bila sam u pravu kada sam glasala protiv dodatnog zaduživanja' - rekla je u televizijskoj debati ova kongresnica koju podržava Pokret Čajanke.

Na sinoćnjoj debati u Iowi govorilo se i o reformi zdravstva, borbi protiv terorizma, odnosima s Iranom.

Među sudionicima međutim nije bio jedan važan potencijalni kandidat – guverner Texasa Rick Perry, za kojeg se govori da će uskoro najaviti svoju kandidaturu za predsjednika države. On je po popularnosti odmah iza Mitta Romneya – kako pokazuju ankete.

A što misle građani Iowe koji glasaju za republikance i koji će u subotu prvi put izraziti svoje mišljenje o kandidatima? Bruce Woods, umirovljenik iz mjesta Urbandale, kaže da je stranci potreban predsjednički kandidat koji će znati premostiti razlike s demokratima: "Treba pronaći načine da obje strane budu spremne na kompromis jer će se jedino tako stvari ponovno dovesti u red."

Odvjetnica iz Des Moinesa Joan Bolin za sada ne zna za koga će glasati. 'Jedan od problema je to što stranka više nema umjerenu struju. Izgubili smo ljude koji su u sredini političkog spektra, koji su prije držali stranku zajedno' – kaže Joan Bolin koja je na prošlim izborima glasala za Johna McCaina.

Mnogi pristaše Republikanske stranke nezadovoljni sa sadašnjim izborom kandidata. Ali, ako se utrci za predsjedničku nominaciju stranke uključe i Rick Perry, guverner Texasa, te Rudi Giuliani – bivši gradonačelnik new Yorka, onda bi oni umjereniji republikanci možda imali za koga glasati.

XS
SM
MD
LG