Linkovi

Prodaja američkih automobila u siječnju porasla za 18 posto


Prodaja američkih automobila na stranim tržištima u posljednje vrijeme uvelike je porasla, posebice na kineskom
Prodaja američkih automobila na stranim tržištima u posljednje vrijeme uvelike je porasla, posebice na kineskom

Tri američka proizvođača sada su jači nego prije recesije. Prošle godine General Motors prodao je gotovo dva i pol milijuna automobila i kamiona u Kini. To je bilo prvi put u stogodišnjoj povijesti kompanije da je GM prodao više automobila u inozemstvu nego u SAD-u

Izvješća o zaradi tri glavna američka proizvođača automobila pokazuju da je 2011. za njih počela jako dobro. Prodaja u Sjedinjenim Državama porasla je za 18 posto u siječnju. No, proizvođači su sve više ovisni i o dobroj prodaji u inozemstvu gdje je glavna bojazan usporavanje rastućih ekonomija poput kineske.

Amerikanci su u siječnju kupili više kamiona i terenaca nego u istom razdoblju lani. General Motors bilježi rast prodaje od 22 posto, Ford 13 posto, a Chrysler 23 posto. Nakon duboke recesije koja je gotovo uništila General Motors i Chrysler, Jeremy Awyl koji radi za specijaliziranu web stranicu Edmunds.com kaže da su tri američka proizvođača sada jači nego prije recesije.

"Oni su smanjili svoje strukturne troškove. Sada mogu ostvariti profit sa znatno manjim brojem prodanih automobila i važno je da dobro kontroliraju troškove marketinga i akcijskih prodaja."

No čak i s povećanom domaćom prodajom, nastavak profitabilnosti američkih proizvođača sve više ovisi o stranim tržištima. Prošle godine General Motors prodao je gotovo dva i pol milijuna automobila i kamiona u Kini. To je bilo prvi put u stogodišnjoj povijesti kompanije da je GM prodao više automobila u inozemstvu nego u Sjedinjenim Državama. Ford je prodao u Kini blizu 600 tisuća automobila i pokušava se približiti General Motorsovom uspjehu na kineskom tržištu. J. Mays potpredsjednik je za dizajn u Fordu.

"Kina je fantastično veliko tržište koje raste. Tu živi milijarda i 300 milijuna ljudi. Procjenjujemo da se godišnje proda 14 milijuna automobila. Ovdje postoji ogroman potencijal za male automobile."

No, rapidni rast nekih velikih ekonomija, poput kineske, možda se hladi. Pored toga, s gotovo dvije tisuće novih automobila na cestama dnevno Peking je uveo ograničenja na broj registracija kako bi se smanjile prometne gužve. To može dovesti do manje prodaje automobila. Prodavač automobila Su Quing kaže da se ograničenja, za sada, nisu odrazila na prodaju:

"Prodaja se ovaj mjesec povećavala. Automobili su se prodavali čim bi stigli. Moguće je da će neke nove politike imati posljedice po prodaju, ali ne velike jer su automobili obiteljska potreba."

Nakon rasta kineskog automobilskog tržišta od 30 posto prošle godine, očekuje se da će ove godine prodaja biti umjerena. Američki proizvođači uvjereni su u nastavak njihovog rasta na kineskom tržištu. No neki analitičari kažu da je trenutno najveća briga povećana cijena nafte koja bi mogla smanjiti potražnju za automobilima i navesti potrošače da kupuju manje automobile koji donose nižu zaradu.

XS
SM
MD
LG