Linkovi

Za Amerikance, Romi su poput 'likova iz bajke'


Za Amerikance, Romi su poput 'likova iz bajke'
Za Amerikance, Romi su poput 'likova iz bajke'

Ian Hancock sa Sveučilišta Texas kaže da ne postoje konkretna kaznena djela koja se isključivo vezuju za Rome. "Ono što radimo mi, rade i ostali" - tvrdi ovaj američki Rom.

Povodom Svjetskog dana Roma Glas Amerike emitira seriju od tri priloga o položaju ove etničke grupe u Sjedinjenim Državama. U današnjem – drugom po redu prilogu – Glenn Kates i Valer Gergely govore o tradicionalnim 'romskim' profesijama i o tome kako su zbog njih američki Romi ponekad diskriminirani.

Gene i Aaron Williams uglavnom rade na održavanju cesta. Posao ih vodi s jednog kraja Amerike u drugi. Selidba je ovim američkim Romima – inače bratićima – u krvi. No, tvrde da američko društvo ponekad na takav životni stil gleda poprijeko.

Gene Williams nam pušta snimku jedne radio-reklame koja konkurentsku firmu opisuje kao 'cigane'. Konkurent se u njoj optužuje za 'cigansko ponašanje' – uzme novac, ne obavi posao i pobjegne…

Aaron Williams kaže da na cestama radi tridesetak godina, da uzorno obavlja svoj posao, ali napominje da nikad svom poslodavcu ne kaže što je podrijetlom. "Da kažem da sam Cigan, bilo bi to kao kada bi im rekao da sam lik iz bajke. Amerikanci uopće nemaju predodžbu da Romi odnosno Cigani postoje. Oni misle da je to način života – seliš se i kradeš. Oni ne znaju da je seljenje dio našeg kulturnog nasljeđa" - kaže Aaron Williams.

Filmski režiser George Eli kaže da su američki Romi zbog toga česta meta policije. Osim toga, oni se zbog raširenih predrasuda, srame svojih tradicionalnih poslova. Na primjer – čitanja iz dlana i drugih oblika gatanja. George Eli je o tome snimio dokumentarni film - ali mnoge njegove rođake, gatare nisu bile baš sretne zbog toga. "Pitao sam ih – 'što je loše u tome što se bavite gatanjem? Ne kršite time zakon'. Ali, rekle su mi 'da ćemo zbog mene svi završiti u zatvoru'. Jer smo 'Cigani'" - kaže George Eli.

John Grow je umirovljeni policajac koji sada ima firmu koja obučava njegove bivše kolege za borbu protiv sitnog uličnog kriminala, odnosno – varalica. On kaže da mu meta nisu Romi, ali da oni ipak predstavljaju većinu uhićenih: "Cilj su nam ljudi koji čine ta kaznena djela. Kada je riječ o proricanju sreće ili krađama pod firmom popravaka u kući – dobar dio počinitelja jesu Romi."

Međutim, Ian Hancock, američki Rom koji predaje na Sveučilištu Texasa, kaže da ne postoje konkretna kaznena djela koja se isključivo vezuju za Rome. Ono što radimo mi, rade i ostali – kaže Hancock. Rad na cesti, gatanje, sitni popravci po kućama – sve je to posljedica nomadskog života koji je dio prošlosti Roma. "Njih se često tjeralo s jednog mjesta na drugo. Sve se moralo ostaviti i otići u bijeg. Većinu svojih stvari nisu niti mogli uzeti" - kaže Ian Hancock.

Aaron Williams je ponosan na svoje podrijetlo. Ali, smeta ga što američki Romi pasivno prihvaćaju predrasude – kaže da se druge etničke grupe u Americi tako ne ponašaju.

No, mnogi američki Romi – pogotovo mlađa generacija – je na putu da se posve asimiliraju u američko društvo.

U trećem, posljednjem nastavku našeg serijala o Romima u Americi, vidjet ćemo kako im to polazi za rukom.

XS
SM
MD
LG