Linkovi

Zašto je guverner Floride poslao migrante u ekskluzivno ljetovalište u Masačusetsu?


Migranti iz Venecuele u ljetovalištu Martin vinograd
Migranti iz Venecuele u ljetovalištu Martin vinograd

Neki migranti, koji su avionom sletjeli u ekskluzivno ljetovalište Martin vinograd u Masačusetsu, kažu da su se našli tamo greškom i da su obmanuti.

MARTIN VINOGRAD, MASAČUSETS - Naime, oko 50 migranata, uglavnom iz Venecuele, krenulo je avionom iz Teksasa i sletjelo na Floridu. Guverner te države Ron Desantis, jedan od viđenijih republikanaca i potencijalni predsjednički kandidat, izjavio je da su njegovom odlukom migranti poslati u Martin vinograd, ljetovalište koje je popularno među demokratama i liberalima i gdje ljetuje i bivši predsjednik Barak Obama.

Desantis se tako pridružio republikanskim guvernerima Teksasa i Arizone koji su ranije, iz protesta, slali migrante autobusima u Vašington, Čikago i Njujork -gradove u kojima su na vlasti demokrate. Republikanci na taj način žele da iskažu svoje razlike u imigracionoj politici u odnosu na demokrate, koje ih optužuju za politički marketing.

Nije, međutim, poznato ko je organizovao i platio let za oko 50 migranata, kao i zašto Florida učestvuje u slanju migranata iz Teksasa. Državna skupština Floride je inače odobrila budžet od 12 miliona dolara za transport migranata u druge savezne države.

Jedan od migranata koji je stigao u Martin vinograd, rekao je da im je obećano da će sletjeti u Masačusets, gdje će u narednih 90 dana primati pomoć, dobiti dokumenta i učiti engleski. Kaže i da su bili iznenađeni kada su sletjeli na ekskluzivno ostrvo.

Migranti ispred episkopalne crkve u Martinom vinogradu
Migranti ispred episkopalne crkve u Martinom vinogradu

Muškarac koji se predstavio kao Luis dalje priča da im je na ulici u San Antoniju u Teksasu prišla žena pod imenom Perla i da im je obezbijedila hotelski smještaj. Nije jasno kakva je uloga te žene, koja im nije rekla prezime, u daljem transportu u Martin vinograd.

"Uplašeni smo, nadam se da će nam neko pomoći", kaže Luis.

Stanovnici Martinog vinorada organizovali su se da pomognu migrantima i ponudili im smještaj u lokalnoj episkopalnoj crkvi.

Guverner Floride je pravdao svoje poteze rekavši da predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) "prstom nije mrdnuo" da bolje osigura južnu američku granicu. Istog dana, i guverner Teksasa, takođe viđeni republikanac Greg Abot, poslao je autobusom migrante u Vašington, a autobus je stao nedaleko od rezidencije potpredsjednice SAD Kamale Haris.

Portparolka Bijele kuće izjavila je da republikanski guverneri koriste migrante kao "politički zalog".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG