Linkovi

YouTube zabranio objavljivanje lažnih tvrdnji o vakcinama


Logo youTube
Logo youTube

YouTube je objavio da briše dezinformacije i teorije zavjere o vakcini sa svoje platforme.  

Odluka o zabrani objavljivanja dezinformacija o vakcinama na popularnoj platformi za razmjenu video snimaka, objavljena u blogu u srijedu, donijeta je u trenutku kada zemlje širom svijeta svojim građanima nude besplatnu imunizaciju protiv COVID19, prenosi agencija AP.

Zdravstveni zvaničnici pokušavaju da se izbore sa brojnim dezinformacijama o vakcini protiv COVID19, od njenog razvoja prošle godine.

Novim pravilima YT zabranjuju se dezinformacije o bilo kojoj vakcini koju su odobrile zdravstvene vlasti kao što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i koje se trenutno koriste za imunizaciju.

YT, koji je u vlasništvu kompanije Google, brisaće video snimke u kojima se lažno tvrdi da su vakcine opasne ili da uzrokuju zdravstvene probleme kao što su rak, neplodnost ili autizam - što je teorija koju su naučnici decenijama osporavali, ali koja se i dalje prenosi na internetu.

Popularni nalozi protiv vakcina, među kojima je i onaj koji pripada Robertu F. Kenediju mlađem (sinu senatora Roberta F. Kenedija), uklonjeni su sa YouTubea.

"Često vidimo kako se lažne tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa prelivaju u dezinformacije o vakcinama uopšte, i sada smo u situaciji kada je važnije nego ikada da rad koji smo započeli sa COVID19 proširimo na druge vakcine", navodi se u saopštenju YT-a.

Novo pravilo odnosiće se na uopštene tvrdnje o vakcinama, kao i na izjave o određenim vakcinama, na primjer protiv boginja ili gripa.

Tvrdnje o vakcinama koje se i dalje testiraju biće dozvoljene, kao i lična iskustva kada je riječ o reakcijama na vakcinu, dok god ne potiču sa naloga koji su poznati po širenju dezinformacija o toj temi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG