Linkovi

Popularnost fudbala u Americi raste, osobito među mladima


Sjedinjene države, Kanada i Meksiko su udružili snage kako bi se kandidirali za domaćina svjetskog fudbalskog prvenstva 2026. Ako budu dobili kandidaturu za domaćina, to će biti prvi put da će grupa od tri zemlje biti domaćin najprestižnijem međunarodnom fudbalskom takmičenju. Istovremeno taj sport dobija sve veću popularnost među američkom djecom, i djevojčicama i dječacima, osobito nakon što je američki ženski tim osvojio nekoliko titula na svjetskom kupu.

Američki travnjaci su puni djece koja igraju fudbal. Popularnost tog sporta je u porastu otkako su Sjedinjene države bile domaćin svog prvog Svjetskog kupa 1994. Mnogi dječaci i djevojčice sudjeluju u ligama i timovima mladih, a neki od njih se nadaju da će u budućnosti postati profesionalni igrači. Deniz, 12-godišnji dječak iz Virginije, jedan je od njih. On igra fudbal od svoje sedme godine.

Volim fudbal jer je zabavniji za promatrati, i brži je od drugih sportova, kaže Deniz.

Sva ova djeca vole fudbal. Glas Amerike je jednog mališana upitao šta misli da će raditi za pet godina?

Još uvijek igrati fudbal, kaže Yama.

Trener Mike Dempsey je zadovoljan sa njihovim talentom.

Fudbal među mladima je danas općenito dobar, odnosno nikad nije bio bolji. Mislim da danas ima toliko više dobrih igrača u Americi u poređenju sa prije 10 godina.

Američki muški državni tim još nikad nije pobijedio na svjetskom prvenstvu. Zapravo, od 1950 - 1990 on se nikad nije bio ni kvalificirao. Ali u posljednjih nekoliko decenija, američki tim se uveliko poboljšao. Dempsy kaže da je za to zaslužan povećan interes omladine.

Općenito govoreći, stanje sa fudbalom u Sjedinjenim državama je dobro jer već godinama radimo na razvoju igrača i vođenju sporta u dobrom pravcu.

Ali da li je to dovoljno za šampionski tim?

Još uvijek tehnički kaskamo, ali ipak rastemo svake godine i nastojimo slijediti mnogo evropskih modela, kaže Dempsey.

Možda za jednu deceniju, a možda za nekoliko godina. Ne znamo jer nove generacije još uvijek dolaze. Možda možemo imati jak tim za nekoliko godina, ili onda slab tim, sve zavisi.

A šta je potrebno da se postane šampion?

Više vježbe i rada na pojedinačnim vještinama.

Yama i njegovi prijatelji rade upravo to i pobjeđuju. Nedavno su osvojili prvo mjesto na jednom prestižnom turniru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG