Linkovi

SAD: "Danas sam po prvi put posmatrala zebu, pticu za koju ranije nisam znala."


Ptice privlače najviše pažnje osnovaca uključenih u ekološko-takmičarski pokret, za sada, 16 velikih američkih gradova

"Ono što volim u ovom takmičenju je otkrivanje različitih oblika prirodnog života, nalaženje i promatranje različitih vrsta ptica i insekata."

Učenici mnogih američkih škola i njihovi roditelji uključeni su u svojevrsno takmičenje kojem je cilj širenje spoznaja i svijesti o nužnosti očuvanja okoline u kojoj žive zdravom i po ljude, i po životinje, i po biljke. U okviru tog takmičenja, zapravo ekološkog pokreta u 16 američkih gradova učenici saznaju, mimo redovnog nastavnog programa, mnogo više o biljnim i životinjskim vrstama u prirodnom okruženju u kojem žive.

Jedan od gradova u kojem teče to takmičenje je i Los Angeles. Fotografiranjem i bilježenjem učenici dokumentiraju postojanje mnogih biljaka i životinja u njihovoj neposrednoj okolini. Što više i što preciznije, to bolje. Ta vrsta takmičenja ušla je u drugu godinu postojanja i brzo se širi.

Lila Higgins, predstavnica Muzeja prirode okruga Los Angeles, kaže:

"Ove godine to je, da tako kažem, Los Angeles protiv San Franciska, New Yorka, Chicaga, Seattle-a i mnogih drugih gradova."

Na hiljade učenika i njihovih roditelja su učesnici, nalaze i dokumentiraju na hiljade živih organizama.

Andrea Garcia, učenica iz Los Angelesa, je jedna od učesnica:

"Danas sam po prvi put posmatrala jednu vrstu golubova, zatim mrave, pčele i zebu, pticu za koju ranije nisam znala."

Uz učenike su i znanstvenici, specijalisti za biljke i životinje u tom dijelu Sjedinjenih Država. Greg Pauly, specijalista za reptile i vodozemce, ističe:

"Mi živimo u jednom od 35 regiona biološki i zoološki najrazličitijih i najbogatijih. Ta izuzetna raznolikost uočljiva je svakom pažljivom posmatraču na svakom koraku."

A učenici vole biti vani, promatrati i učiti.

Frank Az, učenik iz Los Angelesa, kaže:

"Ono što volim u ovom takmičenju je otkrivanje različitih oblika prirodnog života, nalaženje i promatranje različitih vrsta ptica i insekata."

Ptice su te koje pobuđuju najveće interesovanje učenika, dodaje Brad Rumle, direktor jedne od škola, učesnica takmičenja:

"Ptice, posebno one male, ne teže od 20, 30 grama, pobuđuju učeničku radoznalost, provociraju brojna pitanja. I te ptice, i ta pitanja, i odgovori podstiču formiranje dječijih spoznaja i razmišljanja."

I to je nova, krupna lekcija za sve, ocjenjuje Lori Bettison-Varga, takođe predstavnica Muzeja prirode okruga Los Angeles:

"Mi smo, kao muzej, dio našeg prirodnog okruženja. I učenici su dio tog okruženja - biljnog i živiotinjskog svijeta na postroru na kojem živimo. I to svima nama pomaže da shvatimo kako poboljšati zdravlje našeg okruženja."

SAD: "Danas sam po prvi put posmatrala zebu, pticu za koju ranije nisam znala."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Za mnoge učenike, takmičenje u kojem o njihovom prirodnom okruženju saznaju mnogo više, može biti i motiv više da se jednog dana posvete prirodnim naukama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG