Linkovi

Mladi orkestar, velike ambicije


Matt Martz, osnivatelj i dirigent orkestra, odlučan je u namjeri da ga širi - i po broju članova, i po popularnosti i po raznovrsnoj glazbi koju izvode

Kad je Matthew Martz, srednjoškolac iz mjesta Fairfax u državi Virginiji, prošle godine osnovao Učenički simfonijski orkestar, bilo mu je 18 godina. Sada brucoš na koledžu, Matthew kaže da ovaj orkestar ambicioznim mladim glazbenicima pruža priliku da istraže svoj talent i istovremeno uživaju u tome. Novinarka Glasa Amerike razgovarala je s nekim od tih mladih talentiranih umjetnika, koji su upravo proslavili prvu godišnjicu postojanja ovog orkestra.

Glazba je oduvijek bila strast Matta Martza. U srednjškolskom bendu svirao je trombon, ali je želio više mogućnosti da izrazi svoj glazbeni dar.

"Kad sam se obratio nekima od mojih nastavnika glazbe koji su vodili bend, rekli su mi da ne vide nikakve druge mogućnosti osim koncerata koje smo tada svirali. Tada sam sâm sebi rekao da mi nema druge nego da osnujem vlastiti sastav s kojim ću povremeno nastupati."

Tako je nastao Učenički simfonijski orkestar iz Fairfaxa. Počeli su s 12 svirača, uglavnom Mattovih prijatelja i kolega iz benda. Jedna od njih je Michelle Bui, koja svira violinu:

"Za mene je to prilika da se opustim i pokažem svoju kreativnost."

Srednjoškolka Lizzie Culberston, koja svira francuski rog, postala je članicom orkestra prošle godine, i otada nije propustila niti jednu nedjeljnu probu:

"Ne samo da tada uspijem vidjeti sve moje prijatelje – što inače ne bih mogla – već imam priliku i svirati, što obožavam raditi. Osim toga, izvodimo stvarno dobru glazbu, i to je zabavno."

Učenički simfonijski orkestar sada ima 30 članova. Najmlađa od njih jedna je 13-ogodišnja djevojčica. Međutim, osnivatelj orkestra i dirigent, Matt Martz, kaže da različita dob i sposobnosti glazbenika nisu problem:

"Pokušavam ih držati u grupama. Ako imamo nekog tko dugo nije svirao, nastojim ga držati pored vođe njegove sekcije, koji mu uvijek može pripomoći svojim znanjem ili savjetom."

Matt sada pohađa koledž u drugom gradu, no redovne probe orkestra svakog ga vikenda vraćaju u rodni grad. To mu daje osjećaj da stvarno čini dobro svojoj zajednici.

Upravo podrška te zajednice održava orkestar, kaže Matt. Orkestar besplatno nastupa u mjesnoj crkvi – u kojoj ovi glazbenici i vježbaju – te dobija novčane donacije iz publike.

"Prvim koncertom zaradili smo tisuću i sto dolara, što je fantastično. To nam je pomoglo pri kupnji brojnih notnih svezaka. A posljednji koncert, u siječnju, donio nam je preko tisuću petsto dolara, što je izad očekivanja. Izgleda da se ljudima stvarno sviđa to što radimo."

Matt Martz se nada da će njegov Učenički simfonijski orkestar iz Fairfaxa postati još popularniji i da će dalje rasti. Svjestan je da će jednog dana on možda napustiti ovu skupinu svirača i nastaviti s vlastitom glazbenom karijerom. Nada se da će u tom slučaju netko drugi preuzeti orkestar i držati ga na okupu. No, za sada, Matt je odlučan u namjeri da privuče nove nadarene glazbenike i svojoj publici predstavi još raznovrsniju glazbu.

XS
SM
MD
LG