Linkovi

Yo Yo Ma na albumu The Goat Rodeo Sessions muzicira sa zvijezdama bluegrassa

  • Adam Phillips

Yo Yo Ma na albumu The Goat Rodeo Sessions muzicira sa zvijezdama bluegrassa

Naziv Goat Rodeo ili 'Jarčev rodeo' narodsko je ime za eksperiment u kojem se stotinu malih sitnica treba 'poklopiti' da bi sve na kraju 'štimalo'. Upravo je takav eksperiment bila i suradnja glasovitog čelista s legendama američke narodne glazbe.

Čelist Yo Yo Ma jedan je od najpoznatijih virtuoza klasične glazbe. Ali, odnedavno ga znaju i štovatelji američkog bluegrassa. Prilog Adama Phillipsa je o albumu The Goat Rodeo Sessions na kojem Yo Yo Ma svira s nekima od legendi američke narodne glazbe.

U skladbi The Goat Rodeo Sessions, po kojoj se zove album, nastupaju Yo Yo Ma, mandolinist Chris Thile, basist Edgar Meyer i violinist Stuart Duncan. Sve zvijezde u svojim 'branšama' – Yo Yo Ma u klasičnoj glazbi, a Thile, Meyer i Duncan u bluegrassu.

Naziv Goat Rodeo ili 'Jarčev rodeo' narodsko je ime za eksperiment u kojem se stotinu malih sitnica treba 'poklopiti' da bi sve na kraju 'štimalo'. Upravo je takav eksperiment bila i suradnja glasovitog čelista s legendama američke narodne glazbe. Prvo, trebalo je uskladiti 'tajming' jer je svaki od muzičara prezaposlen. No, kada su pokusi i snimanja bili ugovoreni, nitko zapravo nije znao što će uslijediti. Na kraju je sve bilo prepošteno spontanosti, kreaciji i – smislu za humor.

Edgar Meyer kaže da su se muzicirajući prvenstveno dobro zabavljali. I jedan drugog nadopunjavali – kaže Chris Thile. Snimalo se u studiju u gorju Berkshire u Massachusettsu, gdje Yo Yo Ma i živi. Studio je bio u domu pjevača Jamesa Taylora, zajedničkog prijatelja.

Na albumu su uz autentičnu glazbu Sjedinjenih Država, folk odnosno bluegrass, očiti utjecaji i funka i jazza. Žanrova koji su mojoj profesiji prilično strani – kaže Yo Yo Ma, koji odmah dodaje da mu je drago što je bio u prilici probati nešto novo: "Osjećate se da radite s izvrsnim muzičarima, da vam 'čuvaju leđa'. Onda i ja izvrsno sviram. Njihova je pomoć bila vrlo važna."

Manolinist Chris Thile kaže da je muziciranje s vremenom postajalo sve bolje.

To očito misli i publika. Album The Goat Rodeo je ovih dana na vrhu top lista.

XS
SM
MD
LG