Linkovi

Yo Yo Ma na albumu The Goat Rodeo Sessions muzicira sa zvijezdama bluegrassa


Yo Yo Ma na albumu The Goat Rodeo Sessions muzicira sa zvijezdama bluegrassa
Yo Yo Ma na albumu The Goat Rodeo Sessions muzicira sa zvijezdama bluegrassa

Naziv Goat Rodeo ili 'Jarčev rodeo' narodsko je ime za eksperiment u kojem se stotinu malih sitnica treba 'poklopiti' da bi sve na kraju 'štimalo'. Upravo je takav eksperiment bila i suradnja glasovitog čelista s legendama američke narodne glazbe.

Čelist Yo Yo Ma jedan je od najpoznatijih virtuoza klasične glazbe. Ali, odnedavno ga znaju i štovatelji američkog bluegrassa. Prilog Adama Phillipsa je o albumu The Goat Rodeo Sessions na kojem Yo Yo Ma svira s nekima od legendi američke narodne glazbe.

U skladbi The Goat Rodeo Sessions, po kojoj se zove album, nastupaju Yo Yo Ma, mandolinist Chris Thile, basist Edgar Meyer i violinist Stuart Duncan. Sve zvijezde u svojim 'branšama' – Yo Yo Ma u klasičnoj glazbi, a Thile, Meyer i Duncan u bluegrassu.

Naziv Goat Rodeo ili 'Jarčev rodeo' narodsko je ime za eksperiment u kojem se stotinu malih sitnica treba 'poklopiti' da bi sve na kraju 'štimalo'. Upravo je takav eksperiment bila i suradnja glasovitog čelista s legendama američke narodne glazbe. Prvo, trebalo je uskladiti 'tajming' jer je svaki od muzičara prezaposlen. No, kada su pokusi i snimanja bili ugovoreni, nitko zapravo nije znao što će uslijediti. Na kraju je sve bilo prepošteno spontanosti, kreaciji i – smislu za humor.

Edgar Meyer kaže da su se muzicirajući prvenstveno dobro zabavljali. I jedan drugog nadopunjavali – kaže Chris Thile. Snimalo se u studiju u gorju Berkshire u Massachusettsu, gdje Yo Yo Ma i živi. Studio je bio u domu pjevača Jamesa Taylora, zajedničkog prijatelja.

Na albumu su uz autentičnu glazbu Sjedinjenih Država, folk odnosno bluegrass, očiti utjecaji i funka i jazza. Žanrova koji su mojoj profesiji prilično strani – kaže Yo Yo Ma, koji odmah dodaje da mu je drago što je bio u prilici probati nešto novo: "Osjećate se da radite s izvrsnim muzičarima, da vam 'čuvaju leđa'. Onda i ja izvrsno sviram. Njihova je pomoć bila vrlo važna."

Manolinist Chris Thile kaže da je muziciranje s vremenom postajalo sve bolje.

To očito misli i publika. Album The Goat Rodeo je ovih dana na vrhu top lista.

XS
SM
MD
LG