Linkovi

Yemen: Humanitarna katastrofa na pomolu


”Pokušavanmo sve što možemo da spasemo, prije svega, živote nedužne djece, da osiguramo i distribuiramo hranu koja im je neophodna."

Zbog sukoba koji već duže vrijeme traju u Yemenu nedužno stanovništvo je na ivici gladi, razaranja su ogromna, pomoć međunarodne zajednice je neophodna.... upozorili su visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija jučer na sjednici Vijeća sigurnosti i u Adenu direktorica Svjetskog programa hrane.

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarne aktivnosti Stephen O'Brien istakao je na sjednici Vijeća sigurnosti da su patnje civilnog stanovništva Yemena neuporedive i neshvatljive. On je takođe naglasio da ukoliko dalje borbe ne budu zaustavljene u toj zemlji neće ostati ništa za što bi se vrijedilo boriti i dodao:

"Bio sam šokiran onim što sam vidio. Civilno stanovništo je najveća žrtva sukoba. Četvorici od pet stanovnika potrebna je humanitarna pomoć. Njih skoro milion i po su raseljeni. Više od hiljadu djece je ubijeno."

Stephen O'Brien članove Vijeća sigurnosti o stanju u Yemenu informirao je odmah po povratku iz te zemlje. Osim njega, u Yemenu je i direktorica Svjetskog programa hrane Ertharin Cousin. Po njenoj ocjeni stanovništvo Yemena je bez dovoljno hrane, čiste pitke vode, struje, lijekova, goriva.... Nedostatak hrane je, kako je naglasila, najveći problem:

"Čak i prije nego su sukobi počeli, Yemen je bio jedna od zemalja sa najvećim procentom neuhranjenosti. Sada se broj gladnih, kritično neuhranjenih povećava svakodnevno. Našim ekipama i programima dostavljanja hrane onemogućen je pristup mnogim područjima. Pokušavanmo sve što možemo da spasemo, prije svega, živote nedužne djece, da osiguramo i distribuiramo hranu koja im je neophodna."

Najpotrebnije što bi se za civilno stanovništvo moglo učiniti, osim prikupljanja i dostavljanja hrane, vode i lijekova je, kako je istakao Stephen O'Brien, prije svega je privoljeti ili prisiliti sukobljene strane da omoguće neometan i bezbjedan rad humanitarnim radnicima i distribuciju humanitarne pomoći.

Yemen: Humanitarna katastrofa na pomolu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG