Linkovi

Yellen: Inflacija u SAD-u bit će puno niža do kraja 2023.


U.S. Treasury Secretary Janet Yellen
U.S. Treasury Secretary Janet Yellen

Američka ministrica finansija Janet Yellen u nedjelju je prognozirala značajno smanjenje inflacije u SAD-u 2023. godine, osim neočekivanog šoka.

"Vjerujem da ćete do kraja sljedeće godine vidjeti puno nižu inflaciju ako ne dođe do... neočekivanog šoka", rekla je za CBS-ov '60 minuta' u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Upitana o vjerovatnosti recesije, bivša predsjednica Federalnih rezervi rekla je: "Postoji rizik od recesije. Ali... to sigurno nije, po mom mišljenju, nešto što je neophodno za smanjenje inflacije."

Yellenin komentar došao je nekoliko dana prije nego što se očekuje da će Fed usporiti agresivni tempo povećanja kamatnih stopa koji je nastavio ove godine. Predsjednik Fed-a Jerome Powell najavio je manje, pola postotnog boda povećanja referentne stope, na raspon od 4,25%-4,5%, nakon četiri povećanja od 75 baznih bodova ove godine.

Yellen je za CBS izjavila da ekonomski rast značajno usporava, inflacija jenjava i da se nada da će tržište rada ostati zdravo.

Rekla je da se nada da će skok inflacije zabilježen ove godine biti kratkotrajan i rekla je da je američka vlada naučila "puno lekcija" o potrebi smanjenja inflacije nakon visokih cijena viđenih 1970-ih.

Troškovi dostave su se smanjili i duga kašnjenja u isporuci su se smanjila, dok su cijene benzina na pumpama "puno niže".

"Mislim da ćemo vidjeti znatno smanjenje inflacije u godini koja je pred nama", rekla je.

XS
SM
MD
LG