Linkovi

SAD: Godina krupnih spoljnopolitičkih izazova za Obamu


U idućoj godini novi veliki izazov - američke i NATO snage će se ubrzano povlačiti iz Afganistana. I Amerikanci i cijeli svijet će procjenjivati postignuto u toj zemlji.

Za predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obamu 2013. godina bila je vrlo izazovna kada je u pitanju spoljna politika. U najkraćem.... za predsjednika Obamu pune ruke posla - od vrlo složene dileme kako odgovoriti na korištenje hemijskog oružja u Siriji do izuzetno značajnog i iznenađujućeg telefonskog razgovora sa novim iranskim predsjednikom i pregovora o nuklernom programu te zemlje.

Gospodin Obama je razgovarao i sa kineskim liderom, posjetio neke afričke zemlje, odao počast Nelsonu Mandeli…. Nije mu bilo nimalo lako nakon objavljivanja informacija i izvještaja o elektronskom nadziranju koje je provodica Agencija nacionalnu sigurnost I prema liderima nekih zemalja-saveznica…. Na samitu lidera zemalja grupe G-20 u Rusiji otkazao je susret sa ruskim predsjednikom Putinom, cijeneći da se nisu stekli uslovi na konstruktivan razgovor o nekim bilateralnim i globalnim temama.

U govoru u Ujedinjenim nacijama u septembru gospodin Obama je govorio i o neraspoloženju i neprijateljtsvu prema angažiranju Sjedinjenih Država u svijetu, ali i istakao da bi američko sjedenje skrštenih ruku bila velika greška:

"Vjerujem da Sjedinjene Države moraju biti i ostati aktivne i angažirane i zbog vlastite sigurnost. Vjerujem i da je svijet bolji zbog toga."

Analitičar Daniel Server ističe da je dogovor o uništavanju hemijskog oružja u Siriji bez vojne intervencije veliki diplomatski uspjeh Bijele kuće i dodaje da taj izazov ostaje i dalje vrlo značajan i osjetljiv:

"U pitanju je rastuća dominacija ekstremista nad opozicionim grupacijama u Siriji koja bi za svijet bila veliki problem ukoliko režim Bashara al-Assada bude oboren, a ekstremisti budu dominirali. Susjedne zemlje - Irak, Jordan, Turska, Liban - suošile bi se sa najvećim rizikom."

Upitno je koliko gospodin Obama može ostati fokusiran na spoljnu politiku, kaže analitičarka Heather Conley i ističe:

"Uz skandal sa Agencijom za nacionalnu sigurnost, uz probleme koji su doveli do zatvaranja vlade, uz teskoće sa provođenjem zakona o zdravstvenom osiguranju, mnogi lideri u inostranstvu se pitaju da li se gospodin Obama može usredsrediti na izazove na međunarodnoj sceni."

U idućoj godini novi veliki izazov - američke i NATO snage će se ubrzano povlačiti iz Afganistana. I Amerikanci i cijeli svijet će procjenjivati postignuto u Afganistanu dodaje Conleyeva:

"Biće vrlo delikatno ocijeniti ravnotežu između onoga čemu su Sjedinjene Države težile i cijene koja je plaćena. Razgovori o tome biće vrlo osjetljivi i ovdje u Americi, a i na međunarodnom nivou."

Nedavna anktera istraživačkog centra Pew pokazala je da među Amerikancima opada podrška angažmanu Sjedinjenih Država u svijetu, što je izazov uvjerenjima predsjednika Obame o američkoj ulozi u svijetu. Analitičar Serwer o tome kaže:

"Obami se ovdje, kod nas, zamjera za opadanje američkog uticaja u svijetu. Moram reći da tako ne misle mnogi ljudi u inostranstvu. Jako je mnogo zemalja u kojima su Sjedinjene Države i dalje jako cijenjene i uticajne."

Idu-a, 2014. Godina, donijeće nove i krupne izazove - nastavak pregovora o iranskom nuklernom programu, mirovnu konferenciju o Siriji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, kao i nove neizvjesnosti u bilateralnim odnosima sa Afganistanom, Pakistanom, Kinom i Rusijom.
SAD: Godina krupnih spoljnopolitičkih izazova za Obamu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG