Linkovi

2015 - godina migranata


Izbjeglička kriza je predstavila do sada neviđen izazov za Evropu
Izbjeglička kriza je predstavila do sada neviđen izazov za Evropu

Evropa se ove godine suočila sa najvećom migrantskom krizom u posljednjih nekoliko vijekova nakon što je, prema procjenama, milion ljudi, većinom muslimana, pobjeglo od rata u Siriji, te siromaštva u ostalim zemljama srednjeg istoka I Afrike. Svi su oni krenuli na težak put kroz Tursku I istočnu Evropu kako bi došli do zapadne Evrope. Dok se u 2016 očekuje još 3 miliona migranata I izbjeglica, takva masovna migracija je dovela do pitanja o budućnosti Evrope I sposobnosti zemalja da prihvate migrante kako kulturološki, tako I ekonomski.

Migranti su mjesecima stizali u Evropu, ali slika tijela malog sirijskog dječaka čije je tijelo more izbacilo na jednoj plaži u Turskoj je šokirala svijet I dovela do suosjećanja zapada za one koji bježe od sve goreg sukoba u Siriji. Rupa u ogradi između Srbije I Mađarske je bila prilika za hiljade migranata da tu prođu u jednom jedinom danu. Mađarska, koja je postala zasićena migrantskim valom, podigla je ogradu od bodljikave žice I u oktobru zatvorila svoju granicu. U Austriji, prolazu ka zapadnoj Evropi, vozovi koji su dolazili iz Mađarske su dočekivani aplauzom. Mlade Austrijanke su sa bonbonama I cigaretama dočekivale migrante I izbjeglice. Jedna od njih je rekla da Evropa ne može vratiti te ljude, te da su pitanja o kulturi I asimilaciji druga vrsta diskusije, za neko drugo vrijeme.

Ne znam šta će ovo općenito značiti, ali u ovom trenutku se moramo pobrinuti o ovim ljudima, dati im hranu, vodu, smještaj, dozvoliti im da prođu, rekla je volonterka Denise Neuhauser.

Glavna željeznička stanica u Budimpešti je bila centralna tačka priliva. Većina izbjeglica je govorila da su im krajnja destinacija Njemačka ili Švedska, gdje su im velikodušni programi javne pomoći obećavali budućnost.

Njemačka pomaže ljudima, ako žele studirati, ako žele započeti novi život, rekao jeTariq, sirijski izbjeglica.

Ali Evropa je počela pokazivati znake umora. Švedska je uvela granične kontrole.

Situacija nije održiva, jasno je da se migraciona politika u EU mora u potpunosti razmotriti, rekao je Stefan Lofven, švedski premijer.

Skepsa je znatno porasla nakon terorističkih napada u Parizu. Dvojica napadača su neprimjećeno stigli u Evropu, predstavjajući se kao izbjeglice. Njemačka liderka je u početku pozdravila dočekivanje migranata, ali se to kasnije promijenilo.

Mi želimo, a to ćemo I uraditi, smanjiti broj izbjeglica, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

2015 se bliži kraju sa diskusijama o tome kako ojačati granice. Ali Evropa nema sveobuhvatan plan za suočavanje sa ovakvim valom migranata, što je fenomen za kojeg lideri kažu da je test za cijeli region.

XS
SM
MD
LG