Linkovi

Širom svijeta, 2010. će ostati zapamćena kao godina ekstremnih vremenskih prilika.


Širom svijeta, 2010. će ostati zapamćena kao godina ekstremnih vremenskih prilika.
Širom svijeta, 2010. će ostati zapamćena kao godina ekstremnih vremenskih prilika.

Od poplava u Pakistanu, do katastrofalnih klizišta i odrona u Kini, prirodni fenomeni dominirali su vijestima. Više o vremenu tokom protekle godine, kao i mali meteorološki pogled u budućnost.

Amerikanci pozdravljaju zimu svake godine na isti način: službe pokazuju najnovija tehnička dostignuća u čišćenju snijega, a uz ceste su pripremljena brda soli za posipanje. Vozači ralica pokazuju kako nije lako ovladati tim divovima na cestama, a sjećanja na prošlu zimu su još uvijek svježa.

U februaru je u Washingtonu, više od pola metra snijega palo povrh gotovo metra od nekoliko dana ranije. S druge strane zemljine kugle, snijeg je paralizirao Peking, praćen temperaturama oko minus 16 celzijevih stupnjeva. No, dok su se Washington i Peking iskopavali tokom zime, drugi su se kuhali kasnije, u ljeto. Omar Baddour, iz Svjetske meteorološke organizacije, u Cirihu, objašnjava:

- Godina 2010. zabilježena je kao jedna od tri najtoplije godine otkako se bilježe temperature.

A, evo i zašto. Prvo, u Washingtonu, strašne ljetne vrućine:

- Strašno je vruće i sve što želim je da se ohladim. Tragam za najbližim bazenom, ali i prskalice za travu su dobrodošle.

Ranije, u junu, Moskva je doživjela 32 stepena Celzijusa. Njezini su stanovnici to prihvatili kao – uživanje u suncu nakon jake zime. No, mjesec dana kasnije, Rusija je gorjela u divljim šumskim požarima, a stanovnici su bili evakuirani pred plamenom stihijom. U oktobru, u Kini, odroni tla zbog poplavnih kiša:

- Ovdje je pod zemljom zatrpano vjerovatno osmoro ljudi.

U Pakistanu, katastrofalne poplave su potopile petinu površine te zemlje. Takodje u oktobru, četvrtina ledene ploče Greenlanda odlomila se i pala u more. Snimke u sklopu projekta Extreme Ice Survey jasno pokazuju kako se tokom četiri godine ta ledena ploča stanjila i smanjila. Bill McKibben, autor i eko-aktivista, upozorava na globalno zagrijavanje već punih 20 godina:

- Arktik se brzo topi, Rusija je gorjela ovog ljeta, a Pakistan se davio, okean je 30 posto kiseliji nego što je bio ranije. S manje od jednog stepena porasta prosječne temperature već smo u tako lošoj situaciji.

Naučnici kažu da bi taj jedan stepen mogao značajno porasti do kraja ovog vijeka, čak i kad se uračunaju hladne zime u nekim područjima. Amanda Staudt, iz Nacionalne fondacije za život prirode, jedna je od autora studije o klimatskim promjenama:

- Ono što me iznenadilo jest da bi se 2010. moglo smatrati blagom godinom negdje 2050., ili, u najmanju ruku, tipičnom godinom a ne ekstremnom.

I tako Staudt i njezini kolege istomišljenici kažu da bismo se trebali pripremiti za još više onoga što smo proživjeli u 2010. No, drugačijeg je mišljenja američki klimatolog Patrick Michaels:

- Na sve druge opasnosti i prijetnje smo se prilagodili ili su se one pokazale preuveličanima. Zašto bi baš ovo bilo drugačije?

Michaels kaže da istorija pokazuje da su se ljudi uvijek prilagodjavali klimatskim promjenama. Njegova je prognoza da će se naša tijela, naše nastambe i naši stavovi promijeniti. Jedna je stvar sigurna: temperature su globalno porasle u 2010., a znanstvenici predviđaju da će rasti i u 2011. To je trend za koji se tek moramo zagrijati….

XS
SM
MD
LG