Linkovi

Mladi Yazidi iz Iraka na vojnom treningu u Siriji


Oni navode da traže osvetu protiv pobunjenika Islamske države koji su ih istjerali iz njihovih domova, ubili njihovu rodbinu I kidnapirali žene I djecu.

Mladi Iračani Yazidi su ovog vikenda rekli da traže osvetu protiv pobunjenika Islamske države koji su ih istjerali iz njihovih domova, ubili njihovu rodbinu I kidnapirali žene I djecu. Oni su se pridružili vojnom trening kampu u jednom kurdskom gradu u Siriji, u blizini granice sa Irakom.

Volonteri Yazidi su smješteni u trening kampu u vojnoj bazi Serimli, koju kontroliraju kurdske jedinice koje su pomogle iračkim Yazidima da pobjegnu sa Sinjara I pređu u Siriju. Tamo se trenutno trenira 55 regruta Yazida koji stiču sposobnosti koje će im pomoći u borbi protiv militanata Islamske države.

Pobunjenici Islamske države su poubijali naše mlade ljude, odveli žene I djecu, a nas raselili. Zato smo ovdje došli. Pozvao sam mlade Yazide da se dobrovoljno jave kako bi se osvetili, I odazvali su se u velikom broju. Samo jučer I danas je došlo 55 njih, kaže Sheikh Khalaf Sheikh Alyas, raseljeni Yazid koji nadgleda trening kamp.

Na desetine Yazida je posljednjih dana pobjeglo preko zapadnog dijela planine, prelazeći suhu ravnicu ka sirijskoj granici I putujući sjeverno kako bi prešli u kurdski dio Iraka, gdje nema militanata Islamske države.

Neki od njih su došli iz izbjegličkih kampova, a neki direktno sa planine nakon što su svoje obitelji ostavili u kampovima, kaže Sheikh Alyas.

Novi regruti slušaju instrukcije o tome kako koristiti različite vrste oružja, I kako postaviti zasjedu.

Mi smo zatočeni na planini Sinjar. Pobunjenici Islamske države su poubijali našu djecu I žene. Niko nije došao da nam pomogne, niti da nas brani, kaže Islail Alyas Qassim.

Ovdje smo u kampu kako bi dobili trening I vratili se da branimo naše obitelji, našu čast I zemlju, kaže Hussein Mired.

Irački ministar za ljudska prava je jučer potvrdio da su militanti islamske države ubili najmanje 500 članova etničke manjine Yazida tokom svoje ofanzive na sjeveru. Sjedinjene države su u subotu izvele zračne napade u Iraku protiv boraca ISISa u blizini Arbila, glavnog grada kurskog regiona, kao I brane u Mosulu.

XS
SM
MD
LG