Linkovi

Yao Ming: "Iako se povlačim sa terena, nikada neću napustiti košarku"


Yao Ming na olimpijadi u Pekingu 2008
Yao Ming na olimpijadi u Pekingu 2008

Kineska košarkaška zvijezda Yao Ming se povlači nakon niza povreda koje su mu onemogućile da nastavi da igra za američki tim Houston Rockets.

Kineska košarkaška zvijezda Yao Ming, koji je poznat po svojoj visini, je objavio da je odlučio da se povuče iz Nacionalnog košarkaškog udruženja nakon niza povreda koje su mu onemogućile da nastavi da igra za američki tim Houston Rockets. Yao Ming međutim kaže da ne napušta košarku i da će nastaviti da radi za svoj bivši tim u Kini, Shanghai Sharks, kao i za svoju humanitarnu organizaciju Yao.

Yao Ming, visok 2.3 metra, je bio pravo blago na košarkaškom terenu. Njegova visina mu je pomogla da se uzdigne kroz kineski državni sportski sistem do NBA lige. Ali je dovela i do povreda na nozi i članku zbog kojih se morao povući. Yao Ming je proveo čitavu karijeru u NBA ligi igrajući za Houston Rocketse, koji su ga uzeli kao svoj prvi izbor 2002. Međutim zbog povreda je morao propustiti brojne utakmice. U svojoj posljednjoj sezoni, odigrao je samo pet utakmica prije nego ga je napuklina u lijevom stopalu po treći put izbacila iz igre. Na oproštajnoj konferenciji za novinare u Šangaju, koju je kineska državna televizija prenosila uživo, Yao je rekao da su posljednjih šest mjeseci za njega bili prava agonija, dok je pokušavao da donese odluku.

Iako se povlačim sa terena, ja ipak nikada neću napustiti košarku. Košarkaški klub Shanghai Oriental Sharks će biti nastavak moje košarkaške karijere. Vodiću taj klub sa znanjem koje sam godinama sticao, rekao je Yao Ming.

Yao Ming sa obitelji
Yao Ming sa obitelji

Usprkos povredama, on je u prosjeku postizao po 19 poena i hvatao 9 odbijenih lopti po utakmici, vodeći Rocketse do četiri playoffa. Osam puta je ušao u tim zvijezda NBA lige.

Prije devet godina sam došao u Houston kao mlad, visok, mršav košarkaš. Cijeli grad i tim su me pretvorili u odraslog čovjeka, ne samo u košarkaša. Tamo sam dobio i kćerkicu. Ja se osjećam kao stanovnik Houstona i uvijek ću biti sa vama. Hvala vam, rekao je Yao Ming.

Brook Larmer, autor knjige pod naslovom Operacija Yao Ming, je u intervjuu putem Skype a, rekao da Yao nije bio samo most za sport između Sjedinjenih država i Kine, već i za biznis i diplomaciju.

Mislim da se moramo prisjetiti koliko je to neobično bilo kada je Yao Ming ušao u NBA ligu. On je rođen upravo na početku velikog proširivanja Kine 1980. Njegovo uzdizanje je paralelno sa uzdizanjem same Kine u svijetu i od samog početka na njega se gledalo kao na nešto mnogo više od samog košarkaša, kaže Brook Lamer.

Yao Ming: "Iako se povlačim sa terena, nikada neću napustiti košarku"
Yao Ming: "Iako se povlačim sa terena, nikada neću napustiti košarku"

Yaov uspjeh ga nije učinio samo međunarodnom zvijezdom, već je pomogao i da NBA liga zadobije mnogo veći broj ljubitelja u Kini i drugim dijelovima Azije.

Ja sam počeo igrati košarku zahvaljujući Yao Mingu. Gledao sam ga kako igra za NBA i odlučio sam da počnem igrati košarku. Zahvaljujući njegovoj igri u NBA ligi, mnogi mladi i stari ljubitelji sporta u Kini su postali aktivni, kaže 15 godišnji učenik u Kini.

Zvijezda NBA lige Kobe Bryant Yao Minga naziva inspiracijom za sve kineske košarkaše.

Sve je počelo sa Yaom, otvaranje vrata za kineske košarkaše da dođu u NBA, kao i za mlade u Kini da vjeruju da je moguće ostvariti san i biti košarkaš NBA lige, kaže Kobe Bryant.

Usprkos ogromnom interesu za košarku u Kini, autor Brook Larmer kaže da nije vjerovatno da će drugi košarkaši postići isti uspjeh kao Yao Ming, sve dok se ne uvedu promjene u krut i oštar državni sistem sporta u Kini.

XS
SM
MD
LG