Linkovi

Koliko ste zaista sretni u životu?


Potraga za srećom je jedno od neotuđivih prava navedenih u američkoj deklaraciji nezavisnosti, te nije ni čudo da je studija takvog blaga koje mnogima izmiče jedan od najpopularnijih časova u zemlji. Na prestižnom univerzitetu Yale u saveznoj državi Connecticut, rekordnih hiljadu i 200 studenata pohađaju čas koji ih podučava kako da budu sretniji, a mnogi su upisani na čas sreće putem interneta.

Nema praznog mjesta u ogromnoj koncertnoj dvorani univerziteta Yale gdje studenti slušaju profesoricu psihologije Laurie Santos.

Psihologija i dobar život je čas koji zaista sagledava ono što nauka poznaje o tome kako možete živjeti ljepši život . život koji vas čini barem malo sretnijim. Prvo sagledavamo neke od zabluda o onome šta vas čini sretnim, kaže Laurie Santos.

Svi smo već čuli da nas novac i bogatstvo neće učiniti sretnim. Ali naučno istraživanje je pronašlo da ljudi i dalje žude za određenim postignućima, misleći da će ih ona učiniti sretnim, kako bi na kraju shvatili da neće.

Jedna od najvećih zabluda je da, ako želimo biti sretni, moramo nešto promijeniti, da moramo nešto u životu promijeniti. Moramo naći bolji posao, dobiti veću platu ili imati veću kuću. A ono što istraživanje pokazuje je da te životne okolnosti imaju samo mali efekat na našu sreću.

Naučnici procjenjuju da poboljšani životni uvjeti sačinjavaju samo 10% naše sreće.

Istraživanje zapravo pokazuje da je provođenje vremena sa drugim ljudima, razgovaranje sa drugima, održavanje društvenih veza, neophodno da se bude istinski sretna osoba.

Provođenje vremena sa obitelji i prijateljima je od ključne važnosti, kao i odvajanje vremena za odmor i rekreaciju. Santosova kaže da su sve veći pritisci da se bude bolji u školi i na poslu stvorili zablude kod mnogih o tome šta je važno za ljudsku dobrobit. A nauka je tu da im pomogne da prepoznaju šta je ono što im je zaista potrebno.

Neki studenti na Yale-u slijede taj savjet.

Nastojim da se ne izlažem stresu zbog sljedećih koraka i posla, i sličnih stvari. Zaista se nastojim fokusirati na sadašnji trenutak i ljude oko mene, kaže jedna studentica.

Sada kada sam u stalnoj žurbi, moja prva reakcija nije više pokušati dotrčati do onoga što mi je izvor stresa. Sada zastanem sekundu, orientiram se i onda krenem naprijed, kaže jedan od studenata.

Domaća zadaća za ovaj čas je iskazivati više zahvalnosti, činiti dobra djela i jačati društvene veze. Zbog velike popularnosti, čas se sada nudi i putem interneta, kao i besplatno javnosti na stranici coursera.org.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG