Linkovi

Xi sljedeće sedmice u posjeti Putinu u Rusiji


FILE - Chinese President Xi Jinping and Russian President Vladimir Putin speak in Beijing, Feb. 4, 2022.
FILE - Chinese President Xi Jinping and Russian President Vladimir Putin speak in Beijing, Feb. 4, 2022.

Kineski predsjednik Xi Jinging iduće sedmice boravi u državnoj posjeti Rusiji gdje će se od ponedjeljka do srijede sastati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštili su u petak Kina i Kremlj.

Njih dvojica su se sreli u Kini prošle godine kada je Putin prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara i u septembru na regionalnoj konferenciji u Uzbekistanu.

Posjeta sljedeće sedmice najavljena je dan nakon što je Kina pozvala Rusiju i Ukrajinu da započnu mirovne pregovore kako bi okončali svoj sukob.

Rusija je napala Ukrajinu prije više od godinu dana.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u petak da će Xijeva posjeta Rusiji "promovisati stratešku koordinaciju i praktičnu saradnju između dvije zemlje i dati novi impuls razvoju bilateralnih odnosa".

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je prošlog mjeseca da će se sastati sa Xiem nakon što je Xi pozvao na razgovore između Rusije i Ukrajine.

Kina i Rusija su ojačale svoje veze u brojnim oblastima i ušle su u ono što nazivaju "partnerstvo bez ograničenja".

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su od Reutersa i agencije France-Presse.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG