Linkovi

Xi Jinping treći put imenovan za lidera Komunističke partije Kine


Predsjednik Kine Xi Jinping po treći put je izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Kine na sjednici komiteta 23. oktobra i tako obezbijedio još jedan petogodišnji mandat, javlja AP.

Osim Xija na mjestu generalnog sekretara, izabrano je još šest članova Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije koji će na toj funkciji biti narednih pet godina, među kojima Li Qiang, budući premijer.

Među članovima Stalnog komiteta nema žena niti predstavnika manjina. U Centralnom komitetu je 11 žena, što čini oko 5 odsto od ukupnog broja članova.

Xi Jinping, koji je na čelo Komunističke partije došao 2012. smatra se najmoćnijim liderom Kine u posljednjih nekoliko decenija.

Ujedno je odbacio običaj partije po kom se njegov prethodnik povukao nakon deset godina na čelu Komunističke partije.

Mnogi analitičari smatraju da će 69-godišnji Xi Jinping pokušati da ostane na vlasti doživotno.

Završna sjednica stranačkog kongresa trajala je sedam dana i na njoj je utvrđen nacionalni program za narednih pet godina.

Komunistička partija Kine potvrdila centralnu ulogu Xi Jinpinga
Taj program na stvaranje prosperitetnog društva do 2050. i vraćanje Kine na svjetsku scenu kao političkog, ekonomskog i kulturnog lidera.

Na putu tih ambicija, međutim stoje izazovi vezani za bezbjednost, ograničenje pristupa zapadnoj tehnologiji, starenje radne snage i tenzije na liniji sa Washingtonom, Evropom i azijskim susjedima oko trgovine, bezbjednosti, ljudskih prava i teritorijalnih sporova.

Xi je tokom kongresa pozvao na "veliko podmlađivanje kineske nacije" i oživljavanje "prvobitne misije" stranke kao društvenog, ekonomskog i kulturnog lidera u vraćanju na ono što on vidi kao zlatno doba nakon što je Komunistička partija preuzela vlast 1949. godine.

Xi je također pozvao na brži vojni razvoj, više oslanjanja na domaću tehnologiju i interesa Kine u inostranstvu, što povećava vjerovatnoću daljeg sukoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG