Linkovi

Problem za X? Meta, Microsoft, stotine drugih posjeduju prava na novo ime Twittera


Novi Twitter logo rebrendiran kao X, prikazan je u Parizu 24. jula 2023., na računu njegovog vlasnika Elona Muska
Novi Twitter logo rebrendiran kao X, prikazan je u Parizu 24. jula 2023., na računu njegovog vlasnika Elona Muska

Odluka milijardera Elona Muska da rebrendira Twitter kao X mogla bi biti pravno komplikovana: kompanije uključujući Metu i Microsoft već imaju prava intelektualne svojine na isto slovo.

X se toliko koristi i citira u zaštitnim znakovima da je kandidat za pravne izazove - a kompanija ranije poznata kao Twitter mogla bi se suočiti sa vlastitim problemima braneći svoj X brend u budućnosti.

"Postoji 100% šansa da će Twitter biti tužen zbog ovoga od strane nekoga", rekao je advokat za žigove Josh Gerben, koji je rekao da je izbrojao skoro 900 aktivnih registracija zaštitnih znakova u SAD koje već pokrivaju slovo X u širokom spektru industrija.

Musk je u ponedjeljak preimenovao mrežu društvenih medija Twitter u X i predstavio novi logo za platformu društvenih medija, stiliziranu crno-bijelu verziju pisma.

Vlasnici zaštitnih znakova - koji štite stvari kao što su nazivi robnih marki, logotipi i slogani koji identificiraju izvore robe - mogu podnijeti zahtjev za kršenje ako bi drugi brendovi izazvali konfuziju potrošača. Pravni lijekovi se kreću od novčane štete do blokiranja korištenja.

Microsoft od 2003. godine posjeduje zaštitni znak X koji se odnosi na komunikaciju o svom Xbox sistemu za video igre. Meta Platforms - čija je platforma Threads novi rival na Twitteru - posjeduje savezni zaštitni znak registrovan 2019. koji pokriva plavo-bijelo slovo "X" za polja uključujući softver i društvene medije.

Meta i Microsoft vjerovatno ne bi tužili osim ako se ne osjećaju ugroženo da Twitterov X zadire u kapital brenda koji su izgradili u slovu, rekao je Gerben.

Tri kompanije nisu odgovorile na zahtjeve za komentar.

Sama Meta izazvala je izazove u pogledu intelektualne svojine kada je promijenila ime iz Facebooka. Suočava se sa tužbama za žigove koje su prošle godine pokrenule investiciona firma Metacapital i kompanija za virtuelnu stvarnost MetaX, a nagodila se još oko svog novog logotipa beskonačnog simbola.

A ako Musk uspije promijeniti ime, drugi bi i dalje mogli tražiti 'X' za sebe.

"S obzirom na poteškoće u zaštiti jednog slova, posebno komercijalno popularnog kao 'X', zaštita Twittera će vjerovatno biti ograničena na vrlo sličnu grafiku njihovom X logotipu", rekao je Douglas Masters, advokat za žigove u advokatskoj firmi Loeb & Loeb.

"Logotip nema mnogo prepoznatljivosti, tako da će zaštita biti vrlo uska."

Insajder je ranije objavio da Meta ima zaštitni znak X, a advokat Ed Timberlake je tvitovao da ga ima i Microsoft.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG