Linkovi

'X-Men: First Class' vraća priču na sam početak i pokazuje kako su nastala savezništva i suparništva


'X-Men: First Class' vraća priču na sam početak i pokazuje kako su nastala savezništva i suparništva
'X-Men: First Class' vraća priču na sam početak i pokazuje kako su nastala savezništva i suparništva

Prije gotovo 50 godina, izdavač stripova Marvel Comics predstavio je skupinu muškaraca i žena s genetskim mutacijama koje su im pružile iznimne moći, od mentalne telepatije, pa do manipulacije vremenskim prilikama

Prije gotovo 50 godina, izdavač stripova Marvel Comics predstavio je skupinu muškaraca i žena s genetskim mutacijama koje su im pružile iznimne moći, od mentalne telepatije, pa do manipulacije vremenskim prilikama. G. 2000., „X-Men“ su postali i filmski likovi čije su se priče nastavile kroz tri filma. Sada se najnoviji film vraća natrag na sam početak da bi nam pokazao kako su se stvorila savezništva i razvila suparništva među njima.

Charles Xavier je odrastao šezdesetih godina prošlog stoljeća znajući da je drugačiji od svojih školskih kolega. Na sveučilištu, studirao je genetiku u nadi da će shvatiti na koji način mu je mutacija pružila nevjerojatne mentalne sposobnosti. Uskoro je saznao da nije usamljen: postoje drugi mutanti koji, poput njega, raspolažu iznimnim sposobnostima, poput Raven, plave kože, koja u trenutku može potpuno promijeniti izgled, te Erika, preživjelog stradalnika Holokausta, koji kontrolira metale i po volji ih savija.

Michael Fassbender glumi mladog Erika, koji će odrasti u Magneta. James McAvoy je Xavier kao mladić, lik koji će postati Professor X, koga je u filmovima X-Men glumio Patrick Stewart: "Detaljno sam proučio glumu Patricka Stewarta i uživao u njoj, ali sam odlučio da moram učiniti lik donekle drugačijim. Mali preokreti u glavnim značajkama ... ne ekstremni, on je dobar, ne može ga se napraviti lošim. Ali, gdje je bio mudar, napravio sam ga nesmotrenim, gdje je bio čedan, napravio sam ga pohotnim ... i obratno".

Tako kaže James McAvoy. S druge strane, Fassbender je najbolji izvor za oblikovanje svog lika našao u samim stripovima, a ne u prethodnim filmovima. Kaže da je našao i više materijala nego što mu je trebalo da izgradi vrlo komplicirani, ali i zaokruženi lik Magneta.

U ovom filmu, koji po radnji prethodi svim ranijima, Xavier i Magneto počinju kao bliski prijatelji, koji se bore na istoj strani, ali postaju žučni neprijatelji oko pitanja kako – i da li uopće? – se mutanti mogu uklopiti u ljudsko društvo. Fassbender kaže da te teme čine ovu seriju filmova izuzetnom u tipičnom akcijskom žanru: "Čitav koncept X-Mena je vrlo zrela ideja ... Mislim da je ideja alijenacije univerzalna stvar, bilo da se radi o vjerskim uvjerenjima, etnicitetu ili seksualnoj orijentaciji. Mislim da to svi iskuse na neki način, dakle svi možemo film doživjeti osobno".

Naravno, s obzirom da se radi o stripu, onda mora postojati vrlo raspojasani negativac. To je Shaw, kojega s mnogo užitka glumi Kevin Bacon. Velikom zlikovcu treba desna ruka, a Baconov Shaw ju ima u obličju Emme Frost, koju glumi January Jones. Film je prepun malih kameo pojavljivanja drugih likova koje će ljubitelji stripova neminovno prepoznati. To je isto tako i znak da bi s mlađim izdanjem X-Mena moglo doći jo nekoliko filmova.

XS
SM
MD
LG