Linkovi

WP: Bivši guverner Illinoisa Rod Blagojevich odustao od iznošenja vlastite obrane u sudu


Blagojevich je optužen da je upražnjeno senatsko mjesto koje je pripadalo današnjem američkom predsjedniku Baracku Obami, htio imenovati osobu koja bi mu ponudila nešto zauzvrat

Washington Post izvještava kako je bivši demokratski guverner Illinoisa, Rod Blagojevich, kojem se sudi za korupciju, učinio nešto što je rijetko radio u svojoj karijeri: povukao se. Blagojevich, koji je srpskog podrijetla, optužen je da je na upražnjeno senatsko mjesto koje je pripadalo današnjem američkom predsjedniku Baracku Obami, htio imenovati osobu koja bi mu ponudila nešto zauzvrat. Dugo vremena Blagojevich je obećavao da će svjedočiti u svoju obranu, međutim, zaključio je da se radi o prevelikom riziku te se odlučio za šutnju. Štoviše, obrana bivšeg guvernera Illilnoisa potpuno je šokirala tužitelje jer je odustala od izlaganja obrane svog klijenta i nije pozvala niti jednog jedinog svjedoka. Sljedeći tjedan tužitelji i obrana počet će svoja završna izlaganja. Blagojevich, ipak, nije u potpunosti šutio. Umjesto porotnicima u sudu obratio se novinarima pred sudnicom u Chicagu tvrdeći da je u iznošenju svojih argumenata savezna vlada pokazala da je on nevin. „Vlada je dokazala da nikada nisam uzeo korumpirani dolar“, rekao je Blagojevich među ostalim.

New York Times pak javlja kako su nakon izlijevanja nafte na bušotini British Petroleuma u Meksičkom zaljevu četiri velike naftne kompanije Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips i Royal Dutch Shell odlučile izdvojiti milijardu dolara za sustav brzog odgovora na moguće dubinsko curenje nafte. Na ovaj način ove kompanije pokušavaju obnoviti povjerenje javnosti u industriju nakon što je katastrofa s British Petroleumom bolno pokazala koliko je naftna industrija nepripremljena za ovakvu vrstu nesreće. Plan brze reakcije koji su pripremile četiri kompanije inkorporirao je brojne lekcije koje je British Petroleum bio prisiljen naučiti. Valja dodati da je plan brze reakcije na krizu objavljen u vrijeme dok naftne kompanije pokušavaju uvjeriti administraciju predsjednika Obame da ukine privremenu zabranu bušenja za naftom na velikim dubinama, javlja New York Times.

XS
SM
MD
LG