Linkovi

Dom za ranjenog ratnika


Američka vojska udružila snage sa čuvenim dizajnerom i arhitektom, Michaelom Gravesom, koji je i sam postao invalid - da osiguraju najsavremenije kuće, prilagodjene ograničenim sposobnostima invalida. Time se, nadaju se, uspostavlja novi standard življenja ovih ranjenih heroja i možda i za 54 miliona drugih Amerikanaca koji imaju neki stepen invaliditeta.

Izvana liči na tipičnu porodičnu kuću u nekom američkom predgradju. Iznutra, medjutim, ova je kuća sve prije nego tipična. Gotovo svaki njen aspekt dizajniran je da odgovara američkim vojnicima sa teškim invaliditetom koji se vraćaju u bazu Fort Belvoir, u Virginiji.

Otvoreni prostor i dugi, široki hodnici za lakše kretanje invalidskih kolica. Svi ormari i ormarići su sa policama na izvlačenje, kupaonice imaju čvrste pomoćne rukohvate i gotovo svaka prostorija ima klizna vrata.

Casey Nolan, iz kompanije Clark Realty, kaže da Projekat Dom za ranjenog ratnika ima višestruki cilj:

- Jedna od stvari koje smo sebi zadali jeste da ne gradimo samo kuće koje su još bolje od postojećih standarda za lakši pristup i korištenje, nego da stvaramo prostore u kojima bi svako rado živio.

Primjera radi, sudoper u kuhinji se pritiskom na dugme spušta ili podiže, kao i gornja ploča štednjaka, a trpezarijska ploha može se prilagoditi bilo kom članu porodice.

- Kad smo počeli ovaj projekat, namjera nam je bila da kuće ne smiju izgledati kao reklama za invalidske kuće…

govori arhitekt Michael Graves. On i njegov tim dizajnirali su brojne, višestruko nagradjivane kuće širom svijeta.

Prije devet godina, jedna veoma rijetka infekcija ostavila je Gravesa paralizovanog od struka na dole, i to ga, kaže, čini jedinstveno kvalifikovanim za gradjenje kuća za ranjene vojnike:

- Sad sam u stanju da za njih dizajniram sve stvari koje bih napravio i u svojoj kući da sam znao da ću za deset godina biti paraliziran.

Mnogi vojnici vratli su se kući u kolicima, ali mnogi imaju i druge oblike invaliditeta, govori umirovljeni kapetan Alvin Shell:

- Imao sam opekotine 3. stepena od ispod desnog ramena do nožnog članka.

Umirovljeni kapetan Alvin Shell povrijedjen je u Iraku dok je svog suborca spasavao iz zapaljenog kamiona. Izgubio je djelimično i vid, a dijagnosticiran mu je post-traumatski stres. Zbog specifičnih povreda, tim projekta je kapetana Shella i njegovu suprugu zamolio da im budu specijalni savjetnici.

On je prije svega predložio da se u domove ugrade veliki prozori i staklena vrata radi terapijskog utjecaja svjetla i stvaranja osjećaja sigurnosti. Zatim, specijalne automatske brave sa otvaranjem na dodir, veoma pomažu žrtvama opekotina i amputircima da otvaraju vrata.

Shellove opekotine otežavaju mu da održava temperature tijela, pa je predložio vise termostata rasporedjenih po kući:

- Zaista se nadam da će koncept ove kuće postati primjer za dalje aktivnosti cijele vojske…

Michael Graves se, medjutim, nada da će se iskustvo proširiti i dalje od vojske:

- Ove kuće koje smo uradili za bazu Fort Belvoir, isto bi korisne bile širom zemlje za invalide ili samo za ljude sa artritisom.

Dvije kuće iz Projekta Dom za ranjenog ratnika su potpuno završene, Još 19 je planirano da se gradi za pripadnike aktivne vojske u bazi u narednim godinama.

XS
SM
MD
LG