Linkovi

UN: Nezaposlenost mladih na rekordno visokom nivou


UN: Nezaposlenost mladih na rekordno visokom nivou
UN: Nezaposlenost mladih na rekordno visokom nivou

Prema podacima Ujedinjenih naroda nezaposlenost mladih u svijetu je najvišem nivou do sada. U nedavno objavljenom izvještaju Agencije za rad i zapošljavanje navodi se, pored ostalog, da je 81 milion mladih između 15 i 24 godine nezaposleno i da će se stopa rasta nezaposlenosti te kategorije svjetske populacije i dalje uvećavati.

Merri Shaffer je jedna od nezaposlenih, traži posao, kao što to čini preko 80 miliona mladih u širom svijeta:

“Tražim, lovim, pretražujem online.... Na mnogim mjestima, za koje sam se nadala, ostala sam praznih ruku ...” - kaže Marri.

Ekonomska stagnacija pogađa mlade teže nego druge kategorije, ističe Elena Gastaldo, predstavnica UN-ove Agencije za rad i dodaje:

“U ovo vrijeme, tri puta je više vjerojatnoće da će mladi biti nezaposleni nego oni iz starije generacije.”

U razvijenim zemljama, poput Sjedinjenih Država, skoro svaki šesti mladi je nezaposlen. Nezaposlenost mladih rezultat je svih tipova ekonomskih teškoća i problem je u svakom dijelu svijeta. Najveća stopa nezaposlenosti mladih je na Srednjem Istoku i na području Sjeverne Afrike.

Po riječima profesorice univerziteta American Diane Singerman objašnjenje je jednostavno:

“Veliki je prirast mladih na Srednjem Istoku, a to istovremeno znači visok procenat nezaposlenosti.”

U Egiptu, po stanovništvu najbrojnijoj zemlji Srednjeg Istoka, vlada je svojevremeno grantirala posao svim diplomiranim studentima, ali više ne. Uz to, mnogi od nezaposlenih diplomaca nisu dovoljno kvalificirani za poslove u privatnom sektoru.

Pol je takođe od značaja za zapošljavanje na Srednjem Istoku. Djevojaka i mladih žena je manje od trećine ukupno zaposlenih, mada su generalno obrazovanije od vršnjaka.

“Prema tamošnjim shvatanjima žena treba biti obrazovana, ali da bi brinula o djeci” - kaže profesorica Singerman, a gospođa Gastaldo smatra da su izgledi mladih da imaju posao slabi:

“Mladi, naročito u vrijeme kriza, bivaju primani posljednji, a otpuštani prvi.”

I dva druga momenta su protiv mladih - izvan su velikih poslovnih mreža i nemaju radnog iskustva.

Merri Shaffer kaže da bi mladima trebalo pružiti priliku da steknu određeno iskustvo i prije prvog ozbiljnog zapošljavanja:

“To je užasan osjećaj, grozna frustracija... znati da će nedostatak radnog iskustva uvijek biti protiv tebe kad ideš na intervju ili šalješ aplikaciju za posao.”

Merri, naravno, ne odustaje od lova na radno mjesto:

“Otac mi stalno ponavlja da je traženje posla posao od punog radnog vremena, osam sati dnevno... i ja tražim.... Šaljem rezimee i aplikacije, činim najviše što mogu...”

Mladi nezaposleni, kao i Marri Shaffer, nadaju se da će sa ekonomskim oporavkom i rastom tražnje na tržištu rada doći trenutak kada vrijeme, volju i spremnost da rade neće uzalud trošiti.

XS
SM
MD
LG