Linkovi

World team tennis - neuobičajena liga profesionalnog tenisa


World team tennis - neuobičajena liga profesionalnog tenisa
World team tennis - neuobičajena liga profesionalnog tenisa

U Sjedinjenim Državama se igra posebna liga - Svjetskog teniskog tima. World tim tennis je nešto neuobičajeno, nešto što ne možete vidjeti na drugim teniskim mečevima. Najveća imena svjetskog tennisa igraju zajedno u inovativnom co-ed formatu, što znači da u svakom timu moraju biti najmanje tri muškarca i dvije žene. Igralište se razlikuje, drukčija su pravila i način prikupljanja bodova.

World tim tennis je osnovala legendarna američka tenisačica Billie Jean King i ovo je njegova 36 sezona. Ove godine u vrhu trosedmičnih nadmetanja je tim Washington Kastle, sa sestrama Venus i Serena Williams, koje kao i drugi učesnici propagiraju tenis i na drugi način.

Kada se ne takmiče na Grand Slame i drugim teniskim turnirima, američke teniske zvjezde Venus i Serena Williams provode mnogo vremena propagirajući tenis, kao kroz besplatne treninge za djecu. To je sastavni dio mečeva Svjetskog teniskog tima.

Venus Williams sa djecom teniserima u Washingtonu
Venus Williams sa djecom teniserima u Washingtonu

Venus i Serena kažu da ih jako raduje kada vide koliki je interes, posebno medju pripadnicima manjina.

"Uopće je divno vidjeti mlade ljude da igraju, ali je isto tako fantastično vidjeti mlade Afro-Amerikance kako igraju tenis. Ali, mislim da je u mom fokusu da mladi ljudi igraju tenis i uglavnom rade pozitivne stvari u životu", kaže Venus Williams.

"Zaista je to lijep osjećaj, doći ovamo i pomoći djeci, ili ih gledati kako igraju, i nikada ne znate koliko ćete imati uticaja na jedno, dvoje ili na koliko djece", dodaje njena sestra Serena.

Iz Svjetskog tima tenisa se nadaju da će ovakve škole tenisa doprinijeti pupularizaciji tog sporta.

Jedna od sestara Williams živi u Washingtonu, tako da je igranje u timu Washington Kastles dodatni motiv, kaže Serena:

"Ja volim da igram za Kastles, i volim da igram za Washington, ja volim taj grad. Grad je jako lijep i sada smo direktno uz vodu. Divno je igrati i stadion je super."

Prva dama, Michelle Obama sa kćerkama na teniskom stadionu u Washingtonu
Prva dama, Michelle Obama sa kćerkama na teniskom stadionu u Washingtonu

Domaći teren Washington Kastles je neposredno uz rijeku Potomac, i stadion je ove sezone ispunjen do maksimalnog kapaciteta.

Na jednom od mečeva bila je i prva dama Michelle Obama sa svoje dvije kćerke kako bi navijali za domaći tim.

U Svjetskom teniskom timu igraju i muškarci i žene i liga ima specifična pravila i sistem bodovanja. Venus kaže da voli taj aspekt lige:

"Svaki se gem računa, pa čak i ako ne pobjedite u svom meču, ukoliko dobijete nekoliko gemova za svoj tim to na kraju može dovesti do pobjede tima. Prema tome, svi jednako doprinose i to je ono što ga čini jedinstvenim."

Serena kaže da uživa što je u timu svoje starije sestre:

"Ne mora mi Venus uvijek dati neki savjet. Mi jednostavno idemo na teren i igramo za Kastles najbolje što možemo. Obje smo jako uzbudjene što igramo u istom timu."

Za Kastles, takodjer igra specijalista u igri parova, Leander Paes iz Indije. On je Washingtonskom timu pomogao da udje u finalna takmičenja, koja se ovog vikenda igraju u Charlstonu u Južnoj Carolini.

XS
SM
MD
LG