Linkovi

SAD: Mediji pred novim izazovom... izmišljenim, netačnim, lažnim informacijama


Logo Svjetskog dana slobode medija
Logo Svjetskog dana slobode medija

Glas Amerike je neutralan, neovisan... i bilo bi potpuno protivzakonito da postane „glas“ Trumpove administracije.

SAD: Mediji pred novim izazovom... izmišljenim, netačnim, lažnim informacijama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Novinari javnih, privatnih i državno finansiranih medija upozoravaju na mnoge teškoće i izazove sa kojima se suočavaju, ističući i jedan novi - izmišljene, netačne, lažne informacije. Obilježavajući danas svjetski Dan slobode medija, upravni odbor Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa i drugih američkih informativnih programa namijenjenih inostranstvu, te predstavnici Fakulteta za medije pri univerzitetu George Washingotn, organizirali su forum o ulozi i značaju međunarodnog izvještavanja i nužnosti štićenja slobode informiranja i sigurnosti novinara. Učesnici sadržajne i dinamačne rasprave ukazali su na dva bitna elementa - rastuću potrebu za tačnim informacijama i napore mnogih vlada da ograniče pristup tim informacijama.

Michael Orekes, jedan od urednika američkog Nacionalnog javnog radijskog programa je istakao:

"To ograničavanje odnosi se na čitav niz vlada - od onih krajnje despotskih do onih koje se deklariraju, više ili manje, demokratskim. Kontroliranje protoka informacija svakim danom sve više postaje njihova bitna poluga, a za novinare izuzetno teško, ponekad i opasno, doći do informacija."

Tokom diskusija ukazano je i na sve češću pojavu korištenja informacija kao svojevrsnog oružja.

John Lansing, izvršni direktor Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa, je podsjetio:

"Pogledajte što se dešava i što dolazi iz ruskog Kremlja. To je vrlo često mnogo više od lažnog. To je strategija uspostavljanja realnosti koja se ne zasniva na stvarnim činjenicama. Ta strategija širi se svijetom. Sada se to gotovo istovjetno dešava u Turskoj."

Prošlog tjedna organizacija Reporteri bez granica objavila je izvještaj o stanju medijskih sloboda u svijetu. Rusija je na pri dnu lejstvice - na 148. mjestu od 180 analiziranih država. U tom izvještaju takođe se ističe da su od 2012. godine vlade mnogih zemlja nametnule kontrolu nad vodećim neovisnim medijima ili ih potpuno ugušile. Po tom kriteriju Trurska je pala naniže za četiri mjesta, na 155. poziciju indeksa medijskih sloboda.

Po ocjenama Freedom House-a globalni nivo sloboda izvještavanja pao je u 13 proteklih godina na najnižu tačku. Jedan od razloga su sve brojnija ograničenja, pa i prijetnje novinarima i medijima u zemljama razvijene demokratije.

Elise Labbot, dopisnica CNN iz inostranstva, tim povodom je rekla:

"Nije samo teško za nas informirati iz svijeta za američko gledateljtsvo, nego je teško, i postaje sve teže, svijet informirati o dešavanjima u Sjedinjenim Državama zbog klime koja se stvara ovdje. Nije to samo nepoštivanje zakona, već nepoštivanje novinarstva."

"Ja znam koliko su mediji nepošteni" - jedna je od više teških optužbi američkog predsjednika Donalda Trumpa. Po jednoj od tih optužbi, mnogo težoj, mediji su "neprijatelj američkog naroda." Reporteri bez granica upozoravaju da Trumpove optužbe ohrabruju i lidere drugih zemalja da nipodaštavanje medija u njihovim zemljama.

U odgovoru na pitanje da li Glas Amerike može ostati neutralan, neovisan i ne-postati „glas“ Trumpove administracije direktor John Lansing je istakao da bi to, po osnovu povelje Glasa Amerike usvojene u Kongresu 12. jula 1976. godine, bilo potpuno protivzakonito.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG