Linkovi

Sloboda izvještavanja u svijetu: Sirija jedna od najopasnijih zemalja za izvještavanje


„U Siriji je preko 130 novinara i drugih osoba koje su bile uključene u izvještavanje ubijeno od marta 2011. godine, kada su počeli prvi sukobi, do sada.“

Prema novoobjavljenom pokazatelju stanja medijskih sloboda organizacije "Reporteri bez granica" više država Bliskog istoka, Afrike i Azije svrstane su u kategoriju zemalja u kojima je sloboda informiranja najviše ugrožena. Sirija, već treću godinu u ratu opozicionih i vladinih snaga, sve je opasnija po novinare i jedna od najopasnijih od 180 rangiranih zemalja.

Direktorica američkog ogranka "Reportera bez granica" Delphine Halgand navodi:

"Morate imati na umu da je u Siriji preko 130 novinara i drugih osoba koje su bile uključene u izvještavanje ubijeno od marta 2011. godine, kada su počeli prvi sukobi, do sada. Prošle godine poginulo ih je 45. Najmanje 16 stranih reportera i 26 drugih uposlenika medijskih organizacija je zatvoreno, oteto, ili se ne zna za njih."

U nekim afričkim zemljama u kojima djeluju militantne ili terorističke grupe, poput militantnog pokreta M23 u Kongu, ili terorista al-Shababa u Somaliji, može se govoriti i o "privatizaciji nasilja" kaže Haglandova i pojašnjava:

"Tako nazivamo pojavu da su drugi, a ne državna vlast glavni, izvori nasilja nad medijima i novinarima. To je slučaj u mnogim državama Afrike."

Po indeksu medijskih sloboda "Reportera bez granica" Vijetnam je takođe zemlja snažno ograničavanih medijskih sloboda. Posebno su uočljivi napori vijetnamske vlade da sputa pristup on-line društvenim mrežama i ograniči istaknute blogere da plasiraju komentare, osvrte i stavove.

Huong Nguyen, predstavnica pokreta "Mladi Vijetnama za demokratiju" ističe:

"Za vladine cenzore isuviše je teško kontrolirati o čemu sve ljudi govore i pišu na drštvenim mrežama. Stoga je vijetnamaska vlada ogromnu pažnju usmjerila na ograničavanje slobode pristupa internetu."

"Reporteri bez granica" ocjenjuju da su zbog poteza i reakcija američke vlade nakon curenja u javnost miliona i miliona povjerljivih dokumenata Sjedinjene Države pale na ljestvici indeksa slobode izvještavanja. Kao jedan od primjera navodi se slučaj vojnika Bradleya Manninga, osuđenog na 35 godina zatvora zbog doturanja klasificiranih dokumenata WikiLeaks-u.

James Risen, reporter-istraživač New York Times-a kaže:

"Mislim da se radi o pokušajima slamanja reportera i njihovih izvora informacija koje provode američka administracija i nacionalne sigurnosne i obavještajne službe kako bi se ograničila količina informacija koje dospijevaju u javnost."

Kao dobar primjer unapređenja sloboda medija i izvještavanja navedena je Južna Afrika. Po indeksu "Reportera bez granica" u toj zemlji vidljiv je značajan napredak u posljednjih godinu, dvije.

Sloboda izvještavanja u svijetu: Sirija jedna od najopasnijih zemalja za izvještavanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
XS
SM
MD
LG