Linkovi

Svjetske burze zabilježile rast vrijednosti nakon sporazuma o povećavanju američkog praga zaduživanja


U Tokyu brokeri na burzi gledaju govor predsjednika Obame u kojem je najavio postizanje sporazuma
U Tokyu brokeri na burzi gledaju govor predsjednika Obame u kojem je najavio postizanje sporazuma

Na početku trgovanja jutros cijena nafte ja narasla za skoro 3 posto, što je najveće povećanje u posljednja dva mjeseca

Globalna financijska tržišta pozdravila su danas sporazum u Washingtonu kako bi se izbjegla nesolventnost najvećeg svjetskog gospodarstva. Većina burzi u Sjedinjenim Državama, Aziji i Europi bilježi rast vrijednosti nakon što je postignut sporazum između predsjednika Obame i kongresnih čelnika o povećavanju praga zaduživanja. U jednom trenutku cijena zlata pala je za 15 dolara po finoj unci. Ovaj plemeniti metal tradicionalno je pribježište ulagača koji su zabrinuti gospodarskom situaciju, tako da bi taj pad cijena mogao biti povezan s popuštanjem napetosti na tržištima.

Na početku trgovanja jutros cijena nafte ja narasla za skoro 3 posto, što je najveće povećanje u posljednja dva mjeseca. To bi moglo ukazivati na to da ulagači vjeruju će doći do povećanja ekonomskog rasta, što će pak povećati potražnju za energijom, kao i njene cijene. Međutim, na mnogim burzama došlo je do pada vrijednosti nakon što je jedno izvješće pokazalo da je američki proizvodni sektor u srpnju rastao najsporijim tempom u posljednje dvije godine.

Kasnije danas američki Kongres trebao bi održati ključno glasovanje o paketu koji uključuje povećavanje praga zaduživanja savezne vlade i rezova u potrošnji, nakon mjeseci političkih razmirica koje su skoro dovele do toga da Washington ne bude u stanju podmirivati svoje financijske obveze. Očekuje se da će Senat kojeg kontroliraju demokratski politički saveznici predsjednika Obame usvojiti ovu mjeru, iako se neki liberalni demokrati žale da se njime odveć duboko režu socijalni programi i da se ne povećavaju porezi.

U Zastupničkom domu kojeg kontroliraju republikanci moglo bi biti više protivljenja ovom sporazumu, jer republikanci tvrde da kompromis ne čini dovoljno na smanjivanju potrošnje.

Predsjednik Barack Obama je rekao da je postignut sporazum sa Zastupničkim domom i Senatom da se poveća prag zaduživanja savezne vlade i time spriječi mogućnost da američka vlada ne bude u stanju plaćati svoje račune. Dosadašnji prag zaduživanja iznosio je 14 bilijuna i 300 milijardi dolara.

Američki predsjednik ovo je iznio sinoć u Bijeloj kući, dodajući da je sporazumom obuhvaćeno smanjivanje jednog bilijuna dolara potrošnje tijekom sljedećih deset godina i uspostava dvostranačkog panela u Kongresu koji će razmatrati dodatna smanjivanja. Barack Obama je napomenuo da sve opcije ostaju u igri u pregovorima o dodatnim rezovima. Predsjednik Obama je rekao da će ovaj kompromis omogućiti zemlji da izbjegne nesolventnost, dok će istovremeno biti i polog za smanjivanje proračunskog manjka.

XS
SM
MD
LG