Linkovi

Svjetske berze: Zlato zlata vrijedno


Svjetske berze: Zlato zlata vrijedno
Svjetske berze: Zlato zlata vrijedno

Unatoč opreznosti opreznih, kupovina zlata je privlačna investiciona alternativa za ljude koje brinu inflacija i rastući dugovi najvećih svjetskih ekonomija.

Tražnja za zlatom će, kako ekonomski i berzanski analitičari procjenjuju, i dalje rasti. Poljuljana vrijednost dolara, bojazan od ulaska u još dublju ekonomsku recesiju brine mnoge velike i male investitore. Mada je vrijednost zlata pala neznatno u odnosu na cijene s početka godine, kupovina zlata ostaje vrlo primavljiva i atraktivna investicija. Tim prije što je u posljednja četiri tjedna cijena iz dana u dan rasla i premašila 1.236 dolara za uncu. No, investitori su, kako se čini, voljni platiti i više.

Marcus Grubb, izvršni direktor Svjetskog vijeća za zlato ističe:

“Vjerujemo da cijena neće padati, nego će ići naviše.”

Jedan od perioda kada tražnja za dragocjenim metalima tipično raste je sezona festivala u Indiji. Indija je jedan od najvećih kupaca zlata. Tražnja takođe raste i u drugim dijelovima svijeta.

Gospodin Grubb podsjeća da je kupoprodaja zlata vrlo obimna kada cijena fluktuira:

“Kada cijena zlata pada ispod 1.200 dolara za uncu za 50, ili čak stotinu dolara, kupoprodaja je svakodnevno vrlo obimna.”

Svjetsko vijeće za zlato procjenjuje da će tražnja zlata ostati na visokom nivou do kraja godine dijelom i zbog rastućih zahtjeva iz Kine. Kineske vlasti su nedavno liberazirale odredbe po kojima Kinezi mogu kupovati zlato. Tamošnjim bankama takođe je dozvoljeno da kupuju i prodaju zlato.

Neki inestitori vjeruju da ulazak Kine na tržište zlata može podstaći rast cijene zlata i preko 1.300 dolaza za uncu.

Drugi su investitori suzdržani. Justin Stewart kaže da je i zlato samo… roba:

“Treba biti oprezan kada je zlato u pitanju. Sigurno je da je privlačna finasijska "igračka" da tako kažem.... A možete ga i milovati, držati pored jastuka. No, to ne donosi ništa, ne daje vam nikakvu prednost. Sa zlatom koje imate, ovisite od hirovitosti tražnje.”

Unatoč opreznosti opreznih, kupovina zlata je privlačna investiciona alternativa za ljude koje brinu inflacija i rastući dugovi najvećih svjetskih ekonomija. Centralne banke i monetarne institucije su najveći vlasnici zlata i kao takvi bitno utiču na održavanje vrijenosti zlata na svjetskim berzama.

XS
SM
MD
LG