Linkovi

Svijet i hrana: Prijeti li kriza od prije dvije godine!?


Vremenske prilike najveća i nepredvidljiva nepoznanica
Vremenske prilike najveća i nepredvidljiva nepoznanica

Proizvodnja bio-goriva konkurira proizvodnji hrane. Trećina ovogodišnjeg uroda kukuruza u Sjedinjenmi Državama upotrebljenja je za dobijanje etanola. Nadalje, cijene energije su visoke, svjetsko stanovništvo se uvećava, a vrijeme je nepredvidljivo.

Cijene hrane tokom ove godine u mnogim dijelovima svijeta bile su u porastu. Ni zalihe sa kojima se ulazi u narednu godinu nisu ohrabrujuće. To su dva osnovna razloga zbog kojih eksperti u ovoj oblasti brinu da bi u 2011. moglo doći do šoka sličnog onom od prije dvije godine. Da podsjetimo, tokom 2008. godine u mnogim zemljama došlo je masovnih protesta i nemira zbog rekordno visokih cijena hrane.

U ovoj godini, uz dobre vremenske prilike i žetve, cijene su, u prosjeku, manje.

No, opasnost rasta cijena nije prevaziđena, upororava Jacques Diouf, čelnik agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu:

„Sve druge okolnosti koje su dovele do rasta cijena su tu, nisu se promijenile.“

Primjera radi, proizvodnja bio-goriva konkurira proizvodnji hrane. Trećina ovogodišnjeg uroda kukuruza u Sjedinjenmi Državama upotrebljenja je za dobijanje etanola. Nadalje, cijene energije su visoke, svjetsko stanovništvo se uvećava, a vrijeme je nepredvidljivo.

„Ako budemo imali velikih poplava, ili suša u zemljama, najvećim izvoznicima hrane, ponovo ćemo biti u nevolji“ - dodaje gospodin Diouf.

Svijet i hrana: Prijeti li kriza od prije dvije godine!?
Svijet i hrana: Prijeti li kriza od prije dvije godine!?

Opet primjera radi, zbog suše u regionu Crnog mora, ovogodišnji ruski urod pšenice smanjen je za trećinu. U avgustu je Rusija zabranila izvoz, što se odmah nepovoljno odrazilo kaže Shenggen Fan, čelnik Međunarodnog instituta za hranu:

„Suša je razlog ruskoj zabrani, a ta zabrana je izazvala porast cijena.“

Mada cijene žitarica variraju od regiona do regiona, rast cijena pšenice i kukuruza bio je skoro 50 odsto i iduće godine mogle biti biti i veće.

Gospodin Fan upozorava:

„Nužne su nam neke hitne akcije. U protivnom, siguran sam da ćemo imati novu, težu krizu.“

Dugoročno gledano, svijet će trebati sve više hrane sa sve manje obradivog zemljišta, uz sve manje upotrebljive vode.... Kratko rečeno, države, sve države, moraju pomoći farmerima da budu što produktivniji.

Porast cijena hrane na nivo iz krizne 2008. godine može biti izbjegnut smatra John Anderson, ekonomista Udruženja američkih farmera:

„Nismo odmakli toliko daleko da ne bi brinuli, ali mislim da je prerano reći da će se kriza hrane iz 2008. ponoviti u istom obimu.“

Svijet i hrana: Prijeti li kriza od prije dvije godine!?
Svijet i hrana: Prijeti li kriza od prije dvije godine!?

Farmeri su na visoke cijene hrane odgovorili ekonomski logično - proizvode više. I ako ne bude vremenskih katastrofa, usljed povećane poljoprivredne proizvodnje cijene mogu ići naniže.

Uz to, gospodin Anderson podsjeća da se....:

„.....svjetsko stanovništvo stoljećima uvećava, a mogućnosti proizvodnje hrane bivaju ograničavane. Ipak smo upijevali, inovacijama i poboljšavanjem tehnologije, odgovoriti osnovnim potrebama.“

Za nove inovacije i nova poboljšanja potrebno je vrijeme, te se stoga i gospodin Anderson slaže sa procjenom da će i iduće godine cijene hrane rasti, u najmanju ruku, u nekoliko slijedećih mjeseci i to ne toliko znatno.

XS
SM
MD
LG