Linkovi

SAD: Američki nogometaši spremni za Brazil


Jurgen Klinsman, selektor i glavni trener američke nogometne reprezentacije
Jurgen Klinsman, selektor i glavni trener američke nogometne reprezentacije

Na prvi test na kojem će pokazati koliko dobro mogu igrati američki nogometaši će čekati do 16. juna i susreta sa reprezentacijom Gane u gradu Natal.

Najveći ovogodišnji sportski događaj, svjetsko nogometno prvenstvo, počinje u Brazilu 12. juna. U prvom meču kojim će šampionat biti otvoren sastaće se najbolji nogometaši zemlje domaćina i Hrvatske. Reprezentacije zemalja, učesnica svjetskog prvenstva, posljednji tjedan koriste za finalne pripreme. To čine i najbolji nogometaši Sjedinjenih Američkih Država, uvjereni da u Brazilu mogu ostvariti dobar rezultat.

Nedaleko od New Yorka, na stadionu Red Bull u Harrisonu, američka savezna država New Jersey, vedra radna atmosfera. Nedavna pobjeda protiv reprezentacije Turske u jednoj od pripremnih utakmica od 2:1 dodatni je povod za dodatno samopouzdanje. Treninzi nisu toliko fizički naporni. Zapravo su relaksirajući.

U hotelu u kojem borave američki reprezentativci održavaju se i susreti sa brojnim novinarima, kamermanima i fotoreporterima. Na njihova pitanja odgovaraju selektor i glavni trener Jurgen Klinsman i kapiten Clint Dempsey.

Klinsman, bivši njemački reprezentativac i selektor, nogometnu reprezentaciju Sjedinjenih Država vodi od 2011. godine. Ovogodišnji šampionat je sedmo uzastopno učešće Amerikanaca na svjetskim nogometnim prvenstvima. Grupa u kojoj su američki reprezentativci nazvana je "grupa smrti" jer su u njoj još i reprezentacije, na listi FIFA-e drugorangirane Njemačke, trećerangiranog Portugala i Gane, 38. na tabeli najboljih nogometnih reprezentacija svijeta.

"To je teška grupa. Očekujemo, vjerujemo u naše dobre igre. Očekujemo prolazak u drugu, knockout, fazu. Moramo dobro primisliti kako da to ostvarimo. Vjerujemo, apsolutno smo ubijeđeni, da ćemo proći u drugu rundu. Utakmice će biti teške. Nema lakih utakmica na svjetskom prvenstvu" - ističe Jurgen Klinsman.

Kapiten Clint Dempsey je igrama i ponašanjem stekao poštovanje svojih suigrača. Kapitensku traku smatra velikom čašću i obavezom. O tome kaže:

"Bilo kada ići na svjetsko prvenstvo i biti kapiten, vođa državne reprezentacije, je nešto posebno i ne zaboravlja se. Otkada sam određen za kapitena... pokušavam najviše što mogu da na najbolji način vodim suigrače."

Na pitanja o favoritima za osvajanje šampionske titule i o krajnjem uspjehu američkih nogometaša i Klinsman i Dempsey govorili su realno, odmjeravajući snagu ključnih reprezentacija.

"Očekuje se da Njemačka bude najbolja. Ne mislim da bi mi mogli osvojiti prventvo, ali želimo otići što dalje. Želimo igrati dobro"- kaže Klinsman

Na prvi test na kojem će pokazati koliko dobro mogu igrati američki nogometaši će čekati do 16. juna i susreta sa reprezentacijom Gane u gradu Natal. U utakmicama na dva ranija svjetska nogometna prvenstva nogometaši Gane oba puta su bili pobjednici.
SAD: Američki nogometaši spremni za Brazil
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
XS
SM
MD
LG