Linkovi

„Brazil 2014“ – Copacabana, svijet u malom... do 13. jula


Bez obzira na pobjede i poraze, dobrog raspoloženja i vatrenog navijanja na obali Rio de Janeira neće nedostajati.

Copacabana, najpoznatija svjetska plaža, ovih je dana prostor na kojem se druži, raduje i zabavlja na hiljade navijača koji su iz svih krajeva svijeta pristigli da budu dio najvažnije sporedne stvari na svijetu – fudbala... i vrhunca fudbalskog umijeća - svjetskog fudbalskog prvenstva.

„Brazil 2014.“ je i živost od jutra do sutra na pješčanoj obali Rio de Janeira. Nije bitno da li je sunčano, ili oblačno, vruće ili ipak nešto malo svježije.... navijači su na Copacabani. Uglavnom u dresovima reprezentacija njihovih zemalja. Svi se raduju, međunavijačka zadirkivanja protiču u smijehu i bez ikakvih incidenata.

Pijesak je i za loptanje i za izležavanje.

U Brazil, u zemlju u kojoj je nogomet i strast za nogometom daleko iznad svih drugih sportova, iz Holandije je pristigao Vincetn Brughuis. Uživaće na Copacabani i radovati se pobjedama najbolih holanskih nogometaša:

"Svi se ovdje osjećamo sjajno. Gledali smo utakmicu u obližnjem malom baru. Utakmice koje igra Holandija, a i druge, ovdje ću gledati."

Ruffin Tanner, mada Amerikanac, razočarni je navijač španske reprezentacije. Ipak ne toliko da ne živa na Capacabani:

"Svi su tako prijatljski. Večerao sam sinoć sa Austrijancima, danas ručao sa devet Argentinaca. Došao sam sam i svi su prema meni tako prijatljski."

Najviše stranih navijača, više desetina hiljada, u Brazil je stiglo iz susjedne Argentine. I u Rio de Janeiru su najbrojniji.

Lionel je jedan od njih. Vjeruje da će Argentina biti svjetski prvak:

"Vjerujem i sada... i uvijek. Sada posebno... jer imamo Mesija."

Na Copacabani je i Turčin iz Istanbula. U avionu kojim je doputovao odlučio je za koga navijati:

"Letio sam sa velikom grupom bosanskoherecgovačkih navijača. Naše zemlje imaju dosta zajedničkog i zato ću navijati za Bosnu."

Za njega je dolazak u Rio de Janeiro ostvarenje dugo sanjanog sna:

"Volim nogomet, kao dijete maštao sam da budem na nekom svjetskom prvenstvu... Sada sam u Brazilu, među ljudima iz cijelog svijeta."

Copacabana će biti svijet u malom do 13. jula, kada će biti odigrana finalna utakmica svjetskog nogometnog prvenstva. Bez obzira na pobjede i poraze, dobrog raspoloženja na obali Rio de Janeira neće nedostajati.
„Brazil 2014“ – Copacabana, svijet u malom... do 13. jula
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG